Paardeneigenaren willen manege aansprakelijk stellen voor door brand omgekomen paarden

Paardeneigenaren willen manege aansprakelijk stellen voor door brand omgekomen paarden

De eigenaren van de paarden die om het leven kwamen bij een manegebrand in Heerlen, Nederland, willen de eigenaar van die manege aansprakelijk stellen. Dat vertellen ze tegen L1 online.

Zes eigenaren hadden maandag een gesprek met burgemeester Emile Roemer van Heerlen. Die beloofde te bemiddelen. Bij de brand in de nacht van 8 op 9 februari kwamen tien paarden om het leven. Elf andere paarden konden worden gered. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald. Toen duidelijk werd dat een aantal paarden de brand niet had overleefd, leidde dat tot veel emoties. Bij de mensen die daar hun paarden hadden gestald, maar ook bij de eigenaar van de manage die zelf ook vier paarden verloor.

Ze willen voorlopig geen nieuwe viervoeter. Niet alleen vanwege de prijs (gemiddeld 4.000 euro), maar vooral omdat ze dat emotioneel niet aankunnen. Daarvoor missen ze hun 'maatje' nog te erg. De paarden waren niet verzekerd. Door een particuliere inzamelingsactie hebben alle eigenaren toch nog 500 euro gekregen

Geen medeleven

En daarin zit ook een beetje hun frustratie omdat ze van de eigenaar van de manege nauwelijks meer iets horen. "Hij had wel iets meer medeleven kunnen tonen, want hij was verantwoordelijk voor onze paarden, die daar dag en nacht stonden. We weten niet eens of hij wel verzekerd was, we worden overal buiten gehouden," vertellen de slachtoffers.

Inzamelingsactie

Ook zetten de eigenaren vraagtekens bij de afhandeling van een online doneeractie, die aanvankelijk was bedoeld voor de manege, maar ook voor andere slachtoffers. Die actie leverde 13.000 euro op en dat bedrag, zo is uitgezocht, is al overgemaakt naar de eigenaar van de manege. "We hebben er nog niks van teruggezien terwijl dat wel was beloofd. Hij kan op zijn minst open en eerlijk daarover zijn," zeggen Sarah en Soraya.

Reactie

Bij de manege aan de Passartweg wil niemand ingaan op het verhaal van de paardenbezitters. "De eigenaar gaat er ook aan onderdoor. Er zijn twee gesprekken geweest en daarmee is het klaar," is het enige wat de telefoniste namens de eigenaar kwijt wil.

bron: 1Limburg