Paarden breken uit weide door vuurwerk: "Toch maar één keer per jaar Nieuwjaar"

Paarden breken uit weide door vuurwerk: "Toch maar één keer per jaar Nieuwjaar"


Kimberley Vandermeulen haar paarden zijn in de eerste nacht van 2021 op hol geslagen. De dieren liepen dwars door de omheining nadat een buurman vlakbij hun weide het vuurwerkverbod negeerde. “Het is toch maar één keer per jaar”, reageerde de man toen enkele kwade buren de resterende vuurpijlen op zijn erf gingen weghalen.


“Mijn drie paarden liepen tijdens de jaarwisseling buiten”, doet Kimberley Vandermeulen haar verhaal . “De weide ligt vlak achter onze woning en er is staling waar de paarden kunnen schuilen bij minder goed weer. Omdat men heel duidelijk had bericht dat er geen vuurwerk afgeschoten mocht worden, maakten wij ons weinig zorgen. Er wonen bovendien verschillende paardenliefhebbers in onze straat. Je verwacht niet dat zij de dieren in gevaar zouden willen brengen".

Maar dat bleek een serieuze misrekening. Drie huizen verder, waar ook een paardenhouder woont, knalde om middernacht het vuurwerk. De paarden van Kimberley waren zodanig in paniek dat ze door de omheining liepen. Omdat de man het vuurwerkverbod bleef negeren, stapten Kimberley’s vriend en de overbuurvrouw op hem af. Ze namen het resterende vuurwerk, dat klaarstond om afgeschoten te worden, met zich mee. “De buurman reageerde heel laconiek. Hij zei dat het toch maar één keer per jaar was. Maar zijn paarden stonden wel veilig opgesloten in de stallen”, reageert Kimberley, nog steeds kwaad door het voorval.

De feiten speelden zich af net op de grens tussen de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Een overbuurman, die zag dat er problemen waren, verwittigde de politie. Omdat hij in Zoutleeuw woont, arriveerde er drie kwartier later een patrouille van de politiezone Getevallei. Die kon echter geen boete uitschrijven omdat het voorval zich op Limburgs grondgebied had afgespeeld. “Gelukkig hebben ze wel een pv opgesteld en het resterende vuurwerk als bewijs meegenomen. De collega’s van Sint-Truiden zouden bij hen terechtkunnen voor meer informatie, beloofden ze ons. Wij gaan zaterdag klacht neerleggen op het politiebureel van Sint-Truiden. Twee paarden raakten lichtgewond door hun vlucht door de omheining. De schade aan die omheining is bovendien aanzienlijk”, besluit Kimberley.



Bron: HBVL