Onderzoek toont aan: paarden vergeten 'hun' mens niet

Onderzoek toont aan: paarden vergeten 'hun' mens niet

Een paard dat goed verzorgd wordt, kan je meest trouwe en levenslange vriend worden. Uit een Frans onderzoek blijkt immers dat paarden 'hun' mens niet zomaar vergeten, integendeel: door hun goede geheugen herkennen ze niet alleen een mens, ze kunnen ook een trainingsmethode van tien jaar geleden makkelijk blijven onthouden. 

Carol Sankey, deel van het Franse onderzoeksteam legt uit: "Paarden gaan in het wild lange termijn relaties aan met leden van hun 'groep', maar ze gaan ook om met leden van andere familiegroepen als ze een nieuwe kudde vormen. Sociale relaties van een paard zijn landurig en soms zelfs levenslang". 

Het onderzoek

In het onderzoek van de Universiteit van Rennes werden 20 Anglo-arabieren onderzocht en drie Selle Français paarden die in Frankrijk gestald stonden. Ze bekeken daar hoe goed de paarden hun vrouwelijke trainster en haar instructies konden onthouden, nadat ze elkaar acht maanden niet gezien hadden. De trainingsmethode bestond uit enkele basisoefeningen die beloond werden met voer. Door die beloning, lieten de paarden meer positief gedrag ten opzichte van de trainer zien zoals snuiven en likken, wat tekenen van affectie zijn. "Paarden die getraind werden zonder beloning toonden vier tot zes keer meer negatief gedrag zoals bijten, schoppen of zelfs aanvallen van de onderzoeker". 

Toen de paarden hun trainster na acht maanden weer zagen, werden de paarden die met voer beloond waren geweest, aangetrokken tot de trainster. De paarden leken ook andere mensen makkelijker te accepteren. "Uit de resultaten blijkt dat paarden weinig verschillen van mensen op gebied van positief leren. Ze leren, onthouden en gedragen als het leerproces in een positieve context plaatsvindt".


Bron: Bitmagazine.nl