Onderzoek: Paardenvriendschappen bestaan echt en zijn belangrijker dan gedacht

Onderzoek: Paardenvriendschappen bestaan echt en zijn belangrijker dan gedacht

Het is geen geheim dat paarden sociale dieren zijn. Een nieuw onderzoek toont aan dat vriendschappen bij paarden wel degelijk een feit zijn. Meer nog dat veel paarden afhankelijk zijn van de vriendschapsband die ze opbouwen. Maar ook een 'vriendschapsgevoel' voor andere diersoorten is mogelijk.

"Alles hangt van hoe je paard in zijn nieuwe huis wordt geïntroduceerd." klinkt het.  " Net als mensen sluiten paarden verbonden om zich staande te houden. Ook gaan paarden vriendschappen aan met soortgenoten. Banden die in stabiele groepen ontstaan kunnen oppervlakkig zijn, gebaseerd op steun en/ of samen eten. Zo kunnen paarden binnen een groep elkaar gedogen, zonder een innige band te hebben. Binnen een groep zie je dan ook dat paarden die weinig aandacht aan elkaar besteden, toch over elkaar waken als de ander rust. "

Indien je paard als enkel dier op de weide wordt geplaatst kan het een vriendschapsband aangaan met andere diersoorten. Het meest komt een duo-vriendschap voor. Indien er geen ander paard is kan een paard een vriendschapsband opbouwen met andere dieren of zelf met zijn ruiter. 

Belang om er aandacht aan te besteden

In dat geval is het dan ook belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de vriendschapsbanden van je paarden. Deze niet te verstoren en indien je paard alleen is voldoende tijd te besteden met je paard. Dit kan door je paard voldoende te nettayeren, iets wat de paarden ook vaak in de natuur - onderling - doen.