Nul procent BTW bij verkoop paard buiten de EU enkel en alleen als ...

Nul procent BTW bij verkoop paard buiten de EU enkel en alleen als ...

De Omzetbelasting Kennisgroep Overheid, Vrijstellingen en Internationaal heeft bindend geadviseerd over het niet toepassen van het nultarief voor de omzetbelasting op de levering van een paard aan een buiten de Europese Unie gevestigde afnemer.

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft dit standpunt in het kader van een WOO-verzoek gedeeltelijk openbaar gemaakt.

De ondernemer mag volgens de kennisgroep het nultarief niet toepassen op de levering van een paard aan een buiten de Europese Unie gevestigde afnemer in de geschetste feiten en omstandigheden. Het paard is in de periode tussen de levering en de uitvoer gebruikt voor trainingen en deelname aan wedstrijden of toernooien. Dit gebruik verbreekt het vereiste verband tussen de levering en de uitvoer en staat als zodanig aan de toepassing van het nultarief in de weg.

De kennisgroep vindt dat de training van een paard er in veel gevallen toe leidt dat de staat van het paard ten tijde van de uitvoer is gewijzigd ten opzichte van de staat van het paard ten tijde van de levering. Dat is met name het geval wanneer de training erop ziet om het paard aan de nieuwe ruiter te laten wennen of wanneer het paard door een derde vaardige ruiter wordt getraind ter bevordering van de prestaties van het paard.

Meer lezen?

bron: Taxlive.nl