Nieuw systeem zorgt voor veiliger ontwaken van paarden uit narcose

Nieuw systeem zorgt voor veiliger ontwaken van paarden uit narcose

Wanneer paarden ontwaken uit een narcose is dat niet zonder risico. Het zijn namelijk grote dieren die niet gemaakt zijn om uren neer te liggen. Daarnaast zijn het ook nog eens vluchtdieren. Zo'n 1 op de 100 gezonde paarden overleven de narcose niet. Dierenkliniek Equitom, heeft een nieuw systeem geïntroduceerd waarbij paarden nog harder beschermd worden bij het ontwaken uit een narcose. 

De grootste risicomomenten bij anesthesie bij paarden is wanneer ze in slaap worden gebracht en moeten gaan liggen, tijdens het wakker worden en ze terug proberen recht te staan. Hiervoor kwam Equitom met een oplossing door een nieuw systeem te introduceren dat bestaat uit grote kussens waar het paard, nog onder narcose, in wordt gelegd. De kussens stabiliseren het paard beter. Hierdoor kunnen de dieren op een rustigere manier uit narcose ontwaken en verwondingen vermijden.  

Tom Mariën, topchirurg, oprichter en CEO van Equitom legt verder uit hoe ze gebruik maken van dit nieuwe systeem.  "We gebruiken dit systeem vooral bij paarden met breuken of fracturen. Wanneer het paard ontwaakt is er altijd een risico dat het paard opnieuw een complicatie krijgt aan die breuk. Ook voor bijvoorbeeld nekoperaties of voor paarden die onder langere narcose hebben gelegen maken we hier gebruik van. Maar in de toekomst zullen we het voor meer en meer andere gevallen gaan gebruiken." 

Bekijk hier de werking van het Equi-Lift systeem: 


Bron: Equitom 
Foto: 
Screenshot Equitom YouTube video