Nieuw onderzoek toont aan: "Relatie tussen strak aangespannen neusriem en stress bij paarden!"

Nieuw onderzoek toont aan: "Relatie tussen strak aangespannen neusriem en stress bij paarden!"

Een nieuwe, Australische studie heeft het verband aangetoond tussen het stressniveau bij een paard en (te) strak aangebonden neusriemen van het hoofdstel.

Onderzoekers van Kandoo Equine in New South Wales en de Universiteit van Sydney hebben in hun studie "Het Effect van Het Aansnoeren van De Neusriem op Het Gedrag, De Oogtemperatuur en De Hartreacties van Paarden"  gemeten bij twaalf paarden die waren getuigd met veel voorkomende dressuur hoodstellen. Het bijzondere van de Zweedse neusriem ligt in de omsnoeringsgesp. Deze voorkomt weliswaar dat de huid wordt gekneld bij het sluiten van de neusriem, maar heeft ook het effect dat de neusriem strakker kan worden aangetrokken.

De onderzoekspaarden hadden het type hoofdstel voorafgaand nog nooit aangehad. Gedurende vier dagen werd de studie uitgevoerd. De onderzoekers testten de volgende varianten:

  • Neusriem niet gesloten
  • Neusriem gesloten met de klassieke twee-vinger afstand
  • Neusriem gesloten met de helft van de klassieke twee-vinger afstand
  • Neusriem zo strak aangetrokken dat er geen enkele afstand meer was tussen de neus van het paard en de neusriem

Het gedrag van de paarden werd voor, tijdens en na de test gefilmd, terwijl de onderzoekers tegelijkertijd fysiologische basisgegevens verzamelden zoals de hartslag en de temperatuur van de ogen. "Het oog wordt vaak beschouwd als het venster naar de hersenen," legt Kate Fenner, BSc, uit, die samen met gedragswetenschapper Paul McGreevy, PhD, MRCVS, aan de studie heeft gewerkt. "De activatie van zenuwweefsel, inclusief de hersenen, gaat gepaard met een verhoogde bloedtoevoer; het oog geeft vooral warmte af wanneer het zenuwstelsel wordt uitgedaagd."

Hoe strakker, hoe meer stress

De analyse van de gegevens toonde aan dat hartslagen en oogtemperaturen vooral sterk stegen wanneer de neusriem het strakst was aangesnoerd. Voor de onderzoekers was dit een duidelijke indicatie van de fysiologische stress die de paarden in deze situatie ervoeren. 

bron: Pferde Revue