Nederland is één van de tien bevestigde landen voor de Longines League of Nations 2024

Nederland is één van de tien bevestigde landen voor de Longines League of Nations 2024

Met trots onthult de langverwachte Longines League of Nations™-serie de tien ruiternaties die zullen deelnemen aan dit gloednieuwe internationale team springevenement. Deze baanbrekende serie, die van start gaat in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) in februari 2024, herschept de roemrijke geschiedenis van de FEI Jumping Nations Cup™ met een uniek, verenigd en wereldwijd formaat.

De vernieuwde serie staat op het punt geschiedenis te schrijven door een frisse benadering te introduceren van de eeuwenoude traditie van land tegen land competitie, die teruggaat tot 1909. De Longines League of Nations™ zal de top tien teams van over de hele wereld zien strijden in vier kwalificatie-evenementen, met als hoogtepunt de grote finale, waar de top acht teams zullen strijden om als eerste in de geschiedenis de Longines League of Nations™-trofee omhoog te houden.

10 Teams in de Schijnwerpers

Bovenaan de Longines League of Nations™ Ranking staat Ierland, een natie met uitgebreide ervaring en succes in de geschiedenis van de Nations Cup. Op de voet gevolgd door de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië, Nederland, België, Zweden en Brazilië, elk brengt hun unieke mix van talent, vaardigheid en nationale trots, en zet daarmee het toneel voor een intense serie.

De tien bevestigde teams, samen met hun rangschikkingspunten die hun deelname aan de serie hebben veiliggesteld, en de Chefs d’equipe zijn:

1. Ierland (IRL) – 13834 punten. Chef d’equipe: Michael Blake

2. Verenigde Staten van Amerika (USA) – 13532 punten. Chef d’equipe: Robert Ridland

3. Frankrijk (FRA) – 12890 punten. Chef d’equipe: Henk Nooren

4. Duitsland (GER) – 12876 punten. Chef d’equipe: Otto Becker

5. Zwitserland (SUI) – 12514 punten. Chef d’equipe: Peter Van Der Waaij

6. Groot-Brittannië (GBR) – 12045 punten. Chef d’equipe: Di Lampard

7. Nederland (NED) – 11957 punten. Chef d’equipe: Jos Lansink

8. België (BEL) – 11552 punten. Chef d’equipe: Peter Weinberg

9. Zweden (SWE) – 10237 punten. Chef d’equipe: Henrik Ankarcrona

10. Brazilië (BRA) – 9289 punten. Chef d’equipe: Pedro Paulo Lacerda

De volledige ranglijst is hier te zien.

Nationale Trots, Mondiale Competitie, Universeel Enthousiasme

In afwachting van de serie die in februari 2024 van start gaat, hebben de Nationale Federaties hun enthousiasme geuit om deel uit te maken van het eerste seizoen, waarbij ze de betekenis en waarde ervan voor de wereldwijde paardensportgemeenschap erkennen.

Als op een na hoogst gekwalificeerde, zei de Chef d’equipe van de VS, Robert Ridland:

"We hebben altijd geloofd dat Nations Cups de basis vormen van de springsport, en vanaf het begin zijn we enorm ondersteunend geweest voor het initiatief van de FEI om de Longines-serie nieuw leven in te blazen en te versterken."

Hij voegde eraan toe dat ze de teamevenementen zouden gebruiken als waardevolle ervaring voor zowel jongere ruiters als onderdeel van de voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

De nieuwe Zwitserse Chef d’equipe Peter de Waaij bevestigt dit en kijkt uit naar zijn team dat de spanning en uitdaging van nieuwe locaties zoals Abu Dhabi en Ocala navigeert, terwijl ze streven naar een podiumplaats op hun thuislocatie in St. Gallen.

"Het nieuwe format met vier ruiters in de eerste ronde en drie ruiters in de tweede ronde voegt een extra uitdaging toe, en maakt het zeker niet gemakkelijker voor een Chef d’equipe! Het zou tot moeilijke beslissingen kunnen leiden en het is moeilijk te voorspellen wat het resultaat zal zijn; we hebben in de loop der jaren vaak gezien dat het resultaat in de eerste ronde geen garantie is voor de tweede ronde. Het is een interessant nieuw aspect van het Nations Cup-format, en fans zullen het zeer opwindend vinden om te zien of hun natie de ranglijst kan beklimmen."

De Braziliaanse Nationale Federatie ziet deze uitnodiging als van groot belang, zoals de Secretaris-Generaal Tatiana Gutirrez benadrukt dat "het ons de kans biedt om op gelijke voet te concurreren met de beste naties ter wereld, vooral aan de vooravond van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs."

De Britse Chef d’equipe Di Lampard sprak optimisme uit voor de serie en benadrukte de cruciale rol die de FEI Jumping Nations Cup™ traditioneel heeft gespeeld in hun kampioenschapsvoorbereidingen.

"Dit nieuwe teamcompetitieformat biedt nieuwe kansen om onze atleten - zowel menselijk als paard - te ontwikkelen tegen enkele van de beste springsportnaties ter wereld, en ik kijk ernaar uit om te zien wat ze op tafel kunnen brengen," zegt Lampard, eraan toevoegend dat hun focus zal liggen op het behouden van momentum en het veiligstellen van een felbevochten plaats in de Longines League of Nations™ Final in Barcelona (ESP).

De Belgische Nationale Federatie zegt dat "de vooruitzichten van de top 10 landen die concurreren in vier wedstrijden topsport beloven, en we zijn vereerd om er als land deel van uit te maken," in afwachting van de aanstaande serie als "de mooiste wedstrijden," die in België worden gevolgd, evenals in Nederland, waar Sports Director Iris Boelhouwer belooft dat "[TeamNL] er alles aan zal doen om een sterk competitief team op alle evenementen te hebben, met de Final in Barcelona als ons belangrijkste doel."

Deze opvatting wordt ondersteund door de Duitsers via Chef d'equipe Otto Becker, die zegt dat deze serie "het belangrijkste format vertegenwoordigt, naar mijn mening," waarbij secretaris-generaal Soenke Lauterbach terecht "de enorme steun van Longines" in de Serie prijst.

Henrik Ankarcrona, de Zweedse Chef d’equipe, belooft een sterker dan ooit team dat deelneemt aan de competitie van 2024, zeggende dat ze gestaag zijn verbeterd en uitkijken naar de ervaring die de komende serie zal bieden, waarbij ze benadrukt dat ze prioriteit geven aan de paardensportatleten in lijn met de gedragscode van de FEI:

"Ons doel is natuurlijk om zoveel mogelijk te winnen - dat is altijd zo - met de beste combinaties van paard en ruiter die op een goede manier worden gepresenteerd om altijd het paard op de eerste plaats te zetten. Deze serie is opwindend en uniek, en we hopen ook dat de media dit oppikt en de opwinding deelt die leidt naar een grote finale."

Sophie Dubourg, Technisch Directeur bij de Franse Hippische Federatie, benadrukte hun vreugde over het kunnen deelnemen als een maatstaf voor het uitstekende werk en de voortdurende toewijding gedurende het hele jaar van atleten, paarden, teams, eigenaren, sponsors en personeel.

"Voor elke atleet is het een eer om de kleuren van hun land te verdedigen, en met het nieuwe vereenvoudigde series-formaat staan we voor deze dynamische en competitieve uitdaging waar nationale trots op het spel staat."

Voor topkwalificeerder Ierland staat de druk erop - en de Show Jumping High Performance Director van Horse Sport Ireland, Michael Blake, zegt dat ze er klaar voor zijn.

"Een Nations Cup winnen is altijd een van de hoogste eerbetonen voor mij geweest, en Ierland kijkt ernaar uit om onze beste beentje voor te zetten om die positie in de hele Longines League of Nations™ te bevestigen. Zoals altijd zal het uitzonderlijke competitie zijn, en ik kijk ernaar uit om mijn hersens te breken met de beste Chefs d’equipe ter wereld," in wat Blake voorspelt als fantastische en felle sport in 2024.

Sterker Samen

FEI-president Ingmar De Vos zei:

"We zijn verheugd te bevestigen dat alle uitgenodigde naties hebben ingestemd om deel te nemen aan de inaugurele serie van de Longines League of Nations™. Een van de tien zijn is een opmerkelijke prestatie en een getuigenis van de atleten, eigenaren, grooms, Chefs d’equipe, supportteams, trainers en nationale federaties die samenwerken. Dit is een teaminspanning en is waar de Longines League of Nations™ om draait, samenwerken om iets groots te bereiken dan welke individuele prestatie dan ook. Mijn felicitaties gaan uit naar alle bijdragers.

"We verwachten een opwindende serie en werken samen met organisatoren om het optimale platform te bieden voor deze showcase van teamtalent. Ik breid mijn dank uit aan onze geachte Top Partner, Longines, voor hun steun en toewijding aan deze historische serie, die alles symboliseert wat we koesteren in onze hippische gemeenschap."

Terwijl we reikhalzend uitkijken naar de 63 dagen tot de inauguratie van de Longines League of Nations™ serie, blijft de opwinding en anticipatie voor dit revolutionaire hoofdstuk in de hippische geschiedenis toenemen. Met tien krachtnaties klaar om hun hippische bekwaamheid op het wereldtoneel te tonen, belooft de serie een unieke en opwindende mix van traditie en innovatie.

Longines League of Nations™ 2024 Schema

11 februari: Abu Dhabi (VAE)

23 maart: Ocala, FL (VS)

31 mei: St. Gallen (ZWI)

21 juni: Rotterdam (NED)

6 oktober: Barcelona (ESP) - Finale
Bron: Persbericht FEI