KNHS Talentenplan introductiebijeenkomst biedt jeugdruiters pole position samen met Tom Coronel

KNHS Talentenplan introductiebijeenkomst biedt jeugdruiters pole position samen met Tom Coronel


Op het Nationaal sportcentrum in Papendal werd dinsdag 19 oktober de introductiebijeenkomst georganiseerd voor de uitverkorenen van het KNHS Talentenplan. De jeugdruiters maakten kennis met succesvolle voorgangers, de bondscoaches en kregen naast uitleg over het traject ook een inspiratiesessie door autocoureur en ondernemer Tom Coronel.

Alle deelnemers en diens ouders en/of coaches werden welkom geheten door dagvoorzitter Marion Schreuder. Anky van Grunsven was ook aanwezig als KNHS Talentenplan ambassadrice en als moeder van een van de talenten, haar dochter Ava Eden.


Olympische uitdagingen

Op het podium werden eerst vier ruiters uitgenodigd die allen een link hadden met de Olympische Spelen van Tokio. Voormalig KNHS-talententeamlid Kevin Jochems vertelde hoe hij de teleurstelling overwon dat hij net niet mee mocht naar Tokio. Hij legde uit hoe hij gemotiveerd bleef en dit benadrukte door afgelopen weekend de openingswedstrijd van het Wereldbekerseizoen te winnen in Oslo. Ook voormalig KNHS-talententeamlid Dinja van Liere deelde zowel de ups als de downs van haar deelname aan de OS wat niet zonder slag of stoot verliep.


Olympische lessen

De ervaringen van huidig KNHS-talententeamleden Maud de Reu en Janneke Boonzaaijer waren in Tokyo dan wel geen gouden medaille waard, maar de verhalen zeker wel. Deze twee jonge amazones vertegenwoordigden Oranje, net als Van Liere, voor het eerst op de Spelen. Eventingamazone Janneke Boonzaaijer vertelde hoe om te gaan met onverwachte tegenslagen en dat het soms best oké is om even hard te huilen als het tegenzit. “Het gaat erom dat je je teleurstelling verwerkt en jezelf herpakt. Stel nieuwe doelen en ga weer keihard je best doen om die te bereiken.” Para-dressuuramazone Maud de Reu sloot haar deelname aan de paralympische spelen af met een individuele tiende plaats. Zij benadrukte dat het resultaat een samenspel is van de ruiter, het paard, maar ook zeker niet te vergeten van het team dat je steunt.


Steun

En die steun is nu juist waar de deelnemers van het KNHS Talentenplan op kunnen rekenen. Voordat de mogelijkheden van het traject werden uitgelegd aan alle aanwezigen, kwamen nog drie jeugdruiters aan het woord die geweldig presteerden op een WK in 2021. Over hun ervaringen Rodinde Rutjens, die zowel individueel als met het team goud won bij het WK tweespannen. Anne Marijn Kok, die net buiten het podium als vierde eindigde bij het WK Endurance voor de jeugd en Sam dos Santos die een unieke prestatie leverde door wereldkampioen te worden bij de junioren Voltige heren. Samen met Elise van de Ven won Sam tevens het brons in de Pas de Deux.


Doelen stellen en bereiken

Het programma werd aangevuld met een kennisquiz gepresenteerd door KNHS-talententeamlid, tweevoudig quiz-winnaar en drievoudig EK-goudenmedaillewinnaar Marten Luiten. Nadat de beste drie spelers mooie prijzen van Hartog Paardenvoer in ontvangst mochten nemen, was het de beurt was sportcommentator Tom Coronel. De autocoureur durfde meteen te stellen dat de paardenwereld zo mogelijk nog moeilijker is dan de autosportwereld. “Ik zie wel paralellen met de autosport, maar een auto is nu eenmaal een machine en een paard niet. Daarom wil ik het vooral hebben over de atleten. Want bij topsporters is er een ding het hetzelfde, om welke sport het ook gaat: de juiste instelling en drive hebben om doelen te bereiken”, begint Coronel.


‘Je input is je output’

“Het mooie aan de paardensport is dat je net als in de autosport niet alleen op jonge leeftijd het spel kunt spelen. Maar jullie zijn wel in de bevoorrechte positie dat je op jonge leeftijd al profijt kunt nemen van de ervaring van oudere sporters en coaches. Doe daar iets mee! Je input is ook de output die je krijgt. Stel hoge eisen aan jezelf en stel hoge doelen. Luister, zoals hier vandaag, filter wat je hoort en maak naar aanleiding daarvan je eigen beslissingen. Jullie hebben net als ik geen gewoon leven. Mijn leven is de autosport en dat van jullie de paardensport. Probeer ook de tijd die hebt uit het zadel ook goed te benutten. Niet alleen door vrije tijd te nemen, je familie te waarderen, maar ook door tijd in jezelf te investeren en actief deel te nemen aan dit soort trajecten”, geeft de avonturier tot slot mee.


Bron: KNHS