Kamer achter avondklok: vanaf zaterdag binnenblijven tussen 21.00 en 4.30 uur

Kamer achter avondklok: vanaf zaterdag binnenblijven tussen 21.00 en 4.30 uur


Een meerderheid van de Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met het voorstel van het kabinet om een avondklok door te voeren. Na een motie van D66 is de aanvangstijd verschoven van 20.30 naar 21.00 uur. De avondklok gaat zaterdagavond in.


In de Tweede Kamer is urenlang gedebatteerd over de omstreden maatregel. Eerder stemde de Kamer in een motie nog tegen de invoering van de avondklok.Het demissionair kabinet meent dat de maatregel nu nodig is om de verdere verspreiding van het coronavirus en de besmettelijkere Britse mutatie een halt toe te roepen.


Meerdere partijen toonden begrip voor de noodzaak om harder in te grijpen, al vroegen zij zich ook af of een latere aanvangstijd van de avondlok mogelijk was.Volgens demissionair premier Mark Rutte was er niet veel ruimte om nog te sleutelen aan die aanvangstijd. De oorspronkelijke bedoeling was de avondklok te laten gelden van 20.30 uur tot 4.30 uur. Dat is nu een half uur later geworden.

"Na die tijd neemt de effectiviteit van de maatregel enorm af", aldus Rutte.D66 diende een motie in om de aanvangstijd een half uur op te schuiven, deze kreeg steun van VVD, CDA, ChristenUnie, SP, GroenLinks PvdA en 50PLUS.

Bron: Nu.nl