Justitie start nieuwe strafzaak tegen oud-eigenaar Visser van failliete Deventer kantorenreus Eurocommerce

Justitie start nieuwe strafzaak tegen oud-eigenaar Visser van failliete Deventer kantorenreus Eurocommerce

De gevallen vastgoedmagnaat Ger Visser van de failliete Deventer kantorenfirma Eurocommerce heeft een derde strafzaak aan z'n broek hangen. Volgens het openbaar ministerie hebben de voormalig multimiljonair en zijn vrouw (opnieuw) documenten vervalst. Gek genoeg ligt Visser er niet wakker van: "We krijgen de kans om te laten zien dat er een spelletje met ons is gespeeld."

De ooit zo vermogende Gorsselnaar oogt strijdbaar. Hij is vooral content dat onlangs het verbod is opgeheven om met de buitenwereld over zijn zaak te praten. "Het is toch ongelooflijk dat zoiets überhaupt kon in het zogenaamd vrije Nederland." Visser gebruikt deze woorden, omdat volgens hem een complot is gesmeed om zijn bedrijf en gezin kapot te maken. "Het is net de toeslagenaffaire, alleen zijn niet duizenden, maar vier mensen slachtoffer." Daarmee doelt hij op zijn vrouw, zijn twee kinderen en hemzelf.
Het is een ongekend vernietigingsproces
Ger Visser

Nieuwe strafzaak

RTV Oost onthulde afgelopen najaar al dat justitie was gestart met een nieuw onderzoek naar de Gorsselse 'kantorenkoning'. En dat speurwerk van het OM heeft een nieuw strafdossier als resultaat, met codenaam Abeford. Visser is vorige maand verhoord over de verdenkingen tegen hem. De rechtbank zal zich in augustus over de zaak buigen.
Het draait onder meer om documenten van aandeelhoudersvergaderingen in 2002 en 2007, in bezit van RTV Oost. In die documenten staat dat Visser voor tientallen miljoenen euro's aan aandelen zou hebben gekocht met geleend geld van Eurocommerce. Het dividend zou hem privé toekomen, verliezen zouden worden gedekt. 

Te mooi om waar te zijn

De Gorsselnaar zegt dat zijn zoon de documenten heeft gevonden en dat ze 100% authentiek zijn. "Specialisten hebben er naar gekeken en ze goedgekeurd." Het onderzoeksrapport, tevens in handen van deze omroep, is opgemaakt in opdracht van Visser zelf. 
De stukken tonen volgens de gevallen vastgoedmagnaat aan dat 'ie onterecht failliet is verklaard. Maar de curatoren die het faillissement afhandelen vonden de stukken "te mooi om waar te zijn" en hebben aangifte gedaan. Dat resulteerde in een nieuw justitieel onderzoek en dus een derde strafzaak.

Eerdere strafzaken

In juni dient een hoger beroepszaak rondom een soortgelijke kwestie. Hij zou namelijk al eerder stukken hebben vervalst. De rechtbank veroordeelde Visser daar tot 3 jaar cel voor. 
Tjonge jonge, wat een boeven zijn dat
Ger Visser
De Gorsselnaar zou de stukken hebben vervalst om aan te kunnen tonen dat hij geen faillissementsfraude had gepleegd met zijn kantorenfirma Eurocommerce. Voor die fraude kreeg hij eerder al 3,5 jaar gevangenisstraf. 

Boeven

Visser zegt niet rouwig te zijn om de derde strafzaak. "Al zal de buitenwereld wel denken, tjonge jonge, wat een boeven zijn dat." Hij wil graag dat alles tot de bodem wordt uitgezocht. In zijn optiek zijn derden erop uit geweest om zijn bedrijf en hemzelf kapot te maken. "En dat is ze gelukt. Ze hebben me doelbewust om zeep geholpen."
Het ultieme doel van Ger Visser is om aan te tonen dat volgens hem een persoonlijk faillissement onnodig was en zijn bedrijf bewust naar de verdoemenis is geholpen. In de ogen van Visser spelen banken, curatoren, OM en rechtbank onder één hoedje. "Het is een ongekend vernietigingsproces", aldus de gevallen zakenman. 
De afgelopen jaren heeft hij tegen tal van personen aangifte gedaan, waaronder de curatoren die het faillissement afhandelen. Het resultaat voor Visser? Nul komma nul.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Ook de miljoenenvilla van de Vissers wordt verkocht
Ook de miljoenenvilla van de Vissers wordt verkocht© RTV Oost

Honderden miljoenen

Het imperium van oud-multimiljonair Visser viel zo'n 10 jaar geleden uiteen, toen hij failliet werd verklaard en schuldeisers nog vele honderden miljoenen euro's tegoed hadden van Eurocommerce. Volgens de Vissers is het faillissement uitgelokt, onder meer door de Rabobank. 
Alle kantoorpanden uit de portefeuille van Eurocommerce zijn verkocht, waardoor de enorme schuldenlast is verkleind. Maar volgens Visser zijn de gebouwen vaak voor een veel te lage prijs verkocht. Zo ging volgens hem een Zwols kantoorpand van de hand voor 2 miljoen euro, maar werd het gebouw op dezelfde dag door de kopers doorverkocht voor 8 miljoen. 

Paarden en Ferrari's

Ook gingen een collectie Ferrari 's, een superjacht, zijn uitspanning De Roskam in Gorssel en Vissers Lochemse ranch onder de hamer. Op die ranch beoefende hij zijn grootste passie: de paardensport. In Lochem liep onder meer het toppaard London, bereden door Gerco Schröder. Het springpaard, goed voor een Olympische medaille, wisselde voor ruim 8,5 miljoen euro van eigenaar.
Het enige tastbare dat Visser nog doet herinneren aan de tijd dat het 'niet op kon', is de Gorsselse boerderijvilla waar hij woont met zijn vrouw. Maar ook dat 'bezit' is hij binnenkort kwijt, onthulde RTV Oost gisteren. De curator staat op het punt de stulp te verkopen en is op zoek naar een verkopend makelaar.
Bron: rtvoost.nl