Je paard verkopen, hoeveel BTW moet je aanrekenen?

Je paard verkopen, hoeveel BTW moet je aanrekenen?

Hoe zit dat nu? Je verkoopt je paard zelf of via een veiling? Welke BTW dient er gerekend te worden?  Alles hangt af van het feit wie de klant is, waar het paard naar verhuist en of het om een paard of embryo gaat.

Allereerst is er een verschil tussen een paard en embryo. Verkoop je een paard dan dient (indien BTW van toepassing is) een tarief van 21% gerekend te worden. Indien het paard een draagmerrie is dan reduceert het BTW tarief naar 9%. Dit laatste is ook geldig voor embryo's en sperma. Ben je particulier dan is er sowieso geen BTW van toepassing. Bij verkoop op veilingen zal dan enkel BTW van toepassing zijn op de winstmarge.

Binnen de EU

Verkoop je een paard, veulen, sperma of embryo vanuit Nederland naar een andere EU-lidstaat en de koper beschikt over een BTW nummer dan dient er geen BTW (0%) in rekening gebracht te worden. Belangrijk is dan wel dat je kan aantonen dat het paard, veulen, sperma of embryo ook daadwerkelijk naar het buitenland verhuist. In dit geval bewaar je dus best de Exportpapieren.

Buiten de EU

Indien het paard de Europese Unie zal verlaten dan zal ook een export confirmatie document moeten voorgelegd worden. Zodra er meer dan drie maanden zit tussen verkoop en export, dan is het ,mogelijk dat je problemen krijgt met de belastingdienst en je niet in het 0% tarief valt.

bron: FNRS