Jan Streppel, Fokker van het Jaar 2020, overleden

Jan Streppel, Fokker van het Jaar 2020, overleden

Op zaterdagmorgen 26 november is Jan Streppel onverwacht aan een hartstilstand overleden. Zijn succesvolle dressuurpaardenfokkerij maakte hem in 2020 Fokker van het Jaar.

Paarden speelden in het leven van Jan Streppel altijd een grote rol. Hij werkte op meerdere boerenbedrijven onder de voorwaarde dat hij een paard mee mocht nemen. Eenmaal terug op de ouderlijke boerderij kocht Jan Streppel een fokmerrie. Amor-dochter Undine bracht hem goede paarden, maar gaf niet met de kwaliteiten die hem op de keuring vooraan lieten staan. Een goed paard fokken was zijn passie en dan wilde hij graag in de top meedraaien.

Fokkerijfilosofie
De fokkerijfilosofie van Jan Streppel liet zich heel kort samenvatten: blijf uit het grijze gebied en kies altijd voor een goede moederlijn. In 1996 kocht hij het merrieveulen Orleans, deze Jazz-dochter, die later de volle zus van Parzival zou blijken, zou hem veel succes brengen. Later kocht hij ook haar volle zus Toulouse. Deze twee Jazz-dochters, uit de fokkerij van de familie Beijer uit Puiflijk (een andere Fokker van het Jaar) vormen de steunpilaren onder zijn fokkerij.    

Succesvolle fokkerij
Uit deze merries komen vele internationale sportpaarden en de ondertussen geruinde KWPN-hengst Governor (v. Totilas). Athene (v.United) won de Pavo Cup en bracht Jeanine Nieuwenhuis meerdere gouden EK-medailles. 

Jan Streppel overleed thuis in het Gelderse Wilp, waar nog twee merries van hem gestald stonden. Het KWPN wenst zijn vrouw Miny en alle betrokkenen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

bron: KWPN.nl