Horse of The Year Show bant te zware ruiters

Op internationale concours lijkt er steeds meer aandacht te worden geschonken aan het gewicht van de ruiter. Begin juli dit jaar moesten al acht ruiters afstijgen tijdens de Great Yorkshire Show omdat ze volgens de aanwezige dierenartsen te zwaar waren voor hun paard. Ook de organisatie van de Horse of The Year Show, die van 5 tot 9 oktober plaatsvindt in Birmingham, heeft nu aangekondigd dergelijke maatregelen te nemen indien nodig.

Concreet betekent dit dat ruiters die te zwaar worden geacht, zullen worden gevraagd om van hun paard af te stijgen. De woordvoerder van Horse of The Year vertelt dat het welzijn van de paarden het belangrijkst is. Daarom zullen dierenartsen tijdens de wedstrijden en in de inrijpiste bepalen of een combinatie wel 'passend' is. "De deelnemende ruiters moeten ervoor zorgen dat hun lichaamsbouw past bij die van het paard dat ze rijden," zegt de woordvoerder. Het organisatie meldt ook dat ze indien nodig stappen zullen ondernemen tegen diegenen die de gezondheid van hun paard in gevaar brengen door het door een te grote of te zware ruiter te laten berijden.

Of het paard daadwerkelijk een risico loopt, wordt door de aanwezige dierenartsen beoordeeld. Dierenartsen, stewards en juryleden hebben de bevoegdheid om de ruiter te vragen van zijn paard te stijgen. Het oordeel van de dierenarts zal in deze beslissing altijd de doorslag geven.