Hoe gevaarlijk zijn eikels echt voor je paard?

Hoe gevaarlijk zijn eikels echt voor je paard?

We hebben lang van een 'indian summer' kunnen genieten maar de winter lijkt nu echt in aantocht. Er vallen dan ook meer en meer eikels naar beneden door (regen)buien en de wind. Dat eikels niet goed zijn voor een paard, weten we allemaal, maar hoe gevaarlijk zijn die eikels nu echt? 

Als je paard te veel eikels eet, kan het het eikelvergiftiging oplopen. De meeste paarden eten niet graag eikels omdat ze erg bitter van smaak zijn, terwijl andere paarden ze net erg lekker vinden. Als je paard tot die laatste groep behoort, is het natuurlijk opletten geblazen. 

Een paard dat slechts enkele rijpe eikels eet, loopt weinig tot geen risico op een vergiftiging. De groene, onrijpe eikels en groene bladeren van de eik, zorgen echter wel voor een probleem. Hetzelfde geldt voor een grote hoeveelheid rijpe eikels. Ze bevatten immers de stof tannine en die kan giftig zijn. De tannine in eikels zijn trouwens niet enkel giftig voor paarden maar ook voor runderen, schapen en geiten. Een grote dosis tannine kan vergiftiging veroorzaken en kan in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. 

Hoe herken je een eikelvergiftiging bij je paard? 

Tannines binden zich aan eiwitten en ijzer in de darmen van je paard waardoor er eiwit- en ijzertekorten kunnen ontstaan. Dit uit zich in een verminderde eetlust, sufheid of koliek. Dit zijn de eerste symptomen van een paard met een eikelvergiftiging. De urine heeft ook een donkerdere kleur dan normaal en je paard kan last hebben van diarree en een gevoelige buik. Andere symptomen zijn maagzweren, maagdarmontstekingen, verstoppingen, ... Tannines kunnen ook de eiwitten van de nieren beschadigen waardoor de nierfunctie van je paard aangetast zal worden, in het ergste geval kan je paard hieraan overlijden. Bij een minder ernstige vorm zal je paard snel vermageren. 

Hoe behandel je een eikelvergiftiging? 

Als je het vermoeden hebt dat je paard een eikelvergiftiging heeft opgelopen, kan je best zo snel mogelijk een dierenarts contacteren. Daar kan dan in de eerste plaats het stadium van de vergiftiging worden vastgesteld waarna er op een adequate manier behandeld kan worden. Meestal worden er laxeermiddelen ingezet om de verstopping tegen te gaan en wordt er gebruikt gemaakt van een infuus om ervoor te zorgen dat de giftige stoffen uit het lichaam van je paard verwijderen.