Historisch moment: De Bosdreef en Equitom fuseren binnen de Equine Care Group

Historisch moment: De Bosdreef en Equitom fuseren binnen de Equine Care Group

Vandaag was een historische dag voor de paardensector. Bosdreef en Equitom, twee wereldberoemde dierenklinieken, zijn namelijk een partnerschap aangegaan binnen de Equine Care Group. “Deze fusie is ongezien in de paardenwereld en bovendien zeer positief voor de gezondheidssector. Dit komt de paardengeneeskunde alleen maar ten goede”, aldus Tom Mariën, oprichter van Equitom en CEO van de Equine Care Group. Filip Vandenberghe, partner van De Bosdreef Groep, is ook erg blij met deze samenwerking. “Met deze nieuwe samenwerking kunnen we nog beter een steentje bijdragen aan de paardengeneeskunde. Het feit dat gerenommeerde en zeer ervaren dierenartsen deze fusie aangaan, is uniek.” 


“Heel veel dierenklinieken staan tegenover elkaar en zijn dus elkaars concurrentie”, steekt Tom Mariën van wal. “Die concurrentie komt de gezondheid van het paard natuurlijk niet ten goede en dat is een van de redenen waarom deze fusie zo belangrijk is. Dankzij deze samenwerking staan twee grote klinieken niet meer tegenover elkaar, maar staan ze juist zij aan zij om nog beter en gerichter hulp te kunnen bieden. Met deze fusie gaat het niveau van de paardengeneeskunde ongetwijfeld stijgen, niet alleen in België maar ook in het buitenland.” 

Elke kliniek heeft zo zijn eigen specialisaties en technologieën en door een fusie ontstaat er een unieke dynamiek. “Het is echt een uniek gegeven dat verschillende specialisten zich nu samen kunnen gaan buigen over hetzelfde dossier. Daarbij kunnen de specialisten zich ook verplaatsen tussen de klinieken en dat alles is echt een ongelooflijk gegeven voor de medische sector”, legt dokter Mariën trots uit. 

Filip Vandenberghe, partner van De Bosdreef Groep en gerenommeerd orthopedist en specialist in de Medische Beeldvorming, is ook uitermate blij met deze nieuwe samenwerking. “Er wordt hier een coöperatie gerealiseerd tussen dierenartsen die hun naam en faam reeds verwezenlijkt hebben én nog steeds aan het verwezenlijken zijn. We hebben een sterke ambulante groep dierenartsen en dat is echt uniek.” 


Twee wereldbekende klinieken, één doel 

Dokter Mariën en dokter Vandenberghe zijn enorm trots deze samenwerking, vooral omdat ze beiden hetzelfde doel voor ogen hebben: de paardengeneeskunde nog beter te maken. “We proberen elke keer opnieuw om ons steentje aan de paardengeneeskunde bij te dragen en zo’n fusie creëert enorme opportuniteiten. Zo kunnen we die ‘high quality veterinary medicine’  toegankelijker maken voor iedereen, van absolute toppaarden tot recreatiepaarden. De kennis die jij bij de absolute top opdoet, kan je ook perfect toepassen op de recreatieve sector. Zo kan je er zelfs voor zorgen dat klanten niet altijd dure  onderzoeken nodig hebben om toch te kunnen profiteren van die jarenlange kennis. Bovendien zorgt die kennis ook voor minder invasieve ingrepen en minder grote incisies, en in sommige gevallen kunnen we zelfs operaties omzeilen door andere technieken toe te passen. Kortom, met die jarenlange kennis doen we er alles aan om het herstel en de revalidatie zo kort en praktisch mogelijk te houden ”, vertelt Filip enthousiast. 

Hier pikt Tom graag op in. “We willen inderdaad het niveau van de paardengeneeskunde zo hoog mogelijk brengen. Dat doen we door dierenartsen, specialisten en vakmensen samen te brengen in de Equine Care Group. Daarbovenop trekken we ook naar de regio’s waar er nog een gebrek is aan goede medische zorg. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een nieuwe paardenkliniek in Wallonië, die eind dit jaar nog operationeel zal zijn. Zoals Filip al zei, willen we elke keer opnieuw ons steentje kunnen bijdragen aan de paardengeneeskunde en deze fusie is een enorme stap vooruit!” 


Ongeziene cijfers 

Dat zowel Equitom als De Bosdreef wereldbekende klinieken zijn, dat is algemeen geweten. Ook hun cijfers liegen er niet om: samen zijn ze goed voor maar liefst 4000 operaties, 30.000 consultaties, 850 MRI-scans en 600 CT-scans. Bovendien komen er paarden uit maar liefst 70 landen naar de klinieken en worden er zo'n 200 paarden per dag behandeld. Beide heren zijn dan ook enorm blij met deze fusie, want zo zal het bereik alleen nog maar groter worden en kunnen nog meer paarden doelgericht en volgens de beste medische zorgen behandeld worden. "Wij zijn alvast enorm enthousiast en ambitieus om deze samenwerking aan te gaan, het is het begin van iets groots", aldus dokter Vandenberghe. 

Tom Mariën, eveneens CEO van Equine Care Group, is ook enorm trots op deze fusie. "Het is echt een enorme stap vooruit en daarom wil ik een aantal mensen bedanken. Uiteraard wil ik Filip bedanken, want zo'n fusie is zeker niet voor de hand liggend en er komt veel bij kijken. We hebben ontelbare vergaderingen en meetings gehad maar die verliepen steeds op een constructieve en opbouwende manier. We hebben nooit spanningen of meningsverschillen gehad en zijn op een zeer fijne manier de samenwerking aangegaan. Verder wil ik uiteraard onze partners, Frederik Bruyninx en Bencil Capital Partners, bedanken want zonder hen was het oprichten van de Equine Care Group nooit mogelijk geweest. In het bijzonder wil ik onze partner Bencis bedanken. Naast een financiële partner zijn ze ook enorm actief betrokken en krijgen we veel steun op vlak van management en het verder professionaliseren van de Equine Care Group en de diergeneeskundige sector in het algemeen. Tot slot wil ik ook iedereen van Equitom bedanken, en in het bijzonder mijn echtgenote. Wij hebben een geweldig team waar ik enorm dankbaar voor ben."

Na alle bedankjes sloot dokter Mariën af met de volgende woorden: "Dit is een historische dag en ik denk dat we met deze groep de diergeneeskunde echt naar een hoger niveau kunnen tillen. We gaan er iets fantastisch van maken!"