Het nieuwe FEI uitnodiging systeem uitgelegd

Het nieuwe FEI uitnodiging systeem uitgelegd
Begin deze maand werd er in Lausanne zwaar vergaderd tijdens een vergadering van het FEI. Onder andere werd het nieuwe FEI 'invitation system' uitgelegd. De idee achter het nieuwe systeem is de uitnodiging van atleten op basis van hun plaats op de Longines Ranking lijst. De startgerechtigdheid wordt dus gekoppeld aan de prestaties van de ruiter en dus zijn of haar plaats op de ranking.

Wedstrijden met een gelimiteerd aantal startplaatsen zullen voortaan op het uitnodiging systeem beroep moeten doen. Wanneer het van toepassing is zijn er bepaalde aspecten die kunnen bijdragen tot het deelnemen aan de internationale wedstrijd.

- uitgenodigd worden door je positie op de Longines Ranking lijst
- Als een thuis-atleet aan de start komen. Dit kan enkel indien het evenement in eigen land plaats vindt.
- Een uitnodiging ontvangen van de organisatie.
- Uitgenodigd worden als de laatste Olympische -of Wereldkampioen.
- Uitgenodigd worden via een FEI Wildcard.

Per type evenement is er een verdeling van uitnodigingspercentages opgesteld. Gerangschikt Longines Ranking, Thuis-organisatie en Uitnodiging Organisatie:

- CSI5*: 60 - 20 - 20%
- CSI4*: 50 - 25 - 25%
- CSI3*: 40 - 30 - 30%
- CSI2*: 30 - 30 - 40%
Wanneer het tweesterren evenement is gecombineerd met een drie-, vier- of vijfster evenement worden er 20% thuisruiters toegelaten en 80% op uitnodiging van de organisatie.

Het nieuwe uitnodigingsysteem neemt ongeveer acht weken voor aanvang van het evenement plaats. Alle plaatsen via uitnodiging dienen twee weken voor de start van het evenement afgesloten te worden. Zo kunnen eventuele lege plaatsen steeds tijdig ingevuld worden.

Binnen het systeem zal de nationale federatie moeten instaan voor het accepteren van de uitnodigingen alsook zijn eigen thuis-atleten inschrijven. De organisatie wordt belast met het duidelijk definiëren van het aantal maximale deelnemers. Verder dient bij een tweester het specifiek systeem gekozen te worden en de uitnodigingen voor zijn eigen ruiters uitgestuurd en geregistreerd te worden. Atleten moeten nu iets georganiseerder de concours inplannen.

Het nieuwe systeem zal in drie stappen worden geïntroduceerd in de sport. De eerste stap is reeds tijdens het eerste semester van 2018. Juli 2018 moet het nieuwe systeem overal actief zijn. Kleine nota het uitnodigingsysteem is niet van toepassing voor de verschillende springtours.