Het democratisch stemsysteem van de FEI ... "Sommige landen die evenveel te zeggen hebben als Nederland hebben geen internationale paarden aan de start."

Het democratisch stemsysteem van de FEI ... "Sommige landen die evenveel te zeggen hebben als Nederland hebben geen internationale paarden aan de start."

De hippische nieuwssite Horsesport heeft via hippisch journalist Pippa Cuckson opnieuw stof doen opwaaien over het stemsysteem dat tijdens de FEI General Assambly werd gehanteerd. Cuckson verklaart in haar artikel dat het FEI een constitutionele werkgroep actief heeft geblokkeerd toen deze in 2011 probeerde om het stemrecht van 'paardenlanden' te vergroten en aldus niet-paardenlanden minder invloed te geven.

Cuckson sprak met voormalig voorzitter van de task force, Akaash Maharaj. "Het principe van één land, één stem is niet geheel democratisch," klinkt het. Maharaj is zelf voorstander om het stemrecht van niet-paardenlanden in te perken. "Sommige landen hebben geen enkele ruiter actief, laat staan paarden, het is niet logisch dat deze landen evenveel te zeggen hebben dan de vastgekiemde paardenlanden zoals Duitsland, Frankrijk, België, Nederland enz." Van de 33 landen die toe traden tot de FEI hebben er 24 (!) geen enkel actief FEI-paard. En nog een stel één of twee paarden.

Volgens Maharaj heeft het FEI in 2011 de beslissing genomen omdat ze naar zijn inschatting meer te zeggen heeft over de niet-paardenlanden. "Zo behoudt het FEI de invloed over alle stemmen."

Maharaj, die nu de leiding heeft van de GOPAC (Global Organisation of Parliamentarians against Corruption), had met zijn werkgroep voorgesteld om ‘nieuwe paardenlanden’ meer geld te geven voor de ontwikkeling van de sport, maar de macht over te sport meer te concentreren op de landen die daadwerkelijk te maken hebben met de FEI-regelgeving en belissingen.

Klik hier voor het artikel