Harald Herzgsell, internationaal eventingruiter komt om het leven na tragisch ongeluk

Harald Herzgsell, internationaal eventingruiter komt om het leven na tragisch ongeluk

De paardensportgemeenschap rouwt om het verlies van Harald Herzgsell, een 58-jarige eventingruiter die maandag 27 november tragisch om het leven kwam bij een val tijdens de training van een jong paard. Ondanks onmiddellijke hulpinspanningen kon Herzgsell niet meer worden gered.

Harald Herzgsell werd geboren en getogen in Altenmarkt-Zauchensee, Salzburg, waar hij opgroeide op de boerderij van zijn ouders, omringd door paarden. Hoewel zijn band met paarden al vroeg in zijn leven werd gevormd, begon hij pas op 20-jarige leeftijd zelf met paardrijden. Zijn entree in de eventing was toevallig, voortkomend uit het verlies van een weddenschap. Deze wending zou de kiem leggen voor een levenslange passie die hem zowel op regionaal als nationaal niveau succes en erkenning bracht.

Gedurende zijn indrukwekkende carrière behaalde Herzgsell talloze overwinningen en titels, waaronder het goud op het Oostenrijks kampioenschap Amateur 45+ in 2021, waar hij triomfeerde met zijn geliefde paard Supreme. Zijn meest opmerkelijke prestatie was echter het behalen van de bronzen medaille met het Oostenrijkse team op het Europees kampioenschap voor landelijke veelzijdigheidsruiters in Lausanne (ZWI) in 2022, een prestatie die hij boekte met zijn trouwe metgezel, de Oldenburger Supreme.

Leven met en voor de paarden

Naast zijn succes in de paardensport stond Herzgsell bekend als een toegewijde boer en hoefsmid. Sinds 2011 woonde hij in het Zuid-Burgenland, waar hij zijn dagen doorbracht op zijn eigen boerderij. Binnen de Burgenlandse paardensportgemeenschap zette hij zich actief in als veelzijdigheidscoördinator, samenwerkend met Kerstin Fortmann.

Wat Herzgsell onderscheidde, was niet alleen zijn bekwaamheid als ruiter, maar ook zijn diepgewortelde liefde en toewijding aan paarden. Zijn vreugde tijdens het rijden en de band met deze majestueuze dieren waren duidelijk merkbaar voor eenieder die het voorrecht had hem in actie te zien.

In een ontroerend eerbetoon van de Burgenlandse paardensportvereniging werd gezegd: "Harald zal niet alleen herinnerd worden als een getalenteerde sporter, maar ook als een warmhartig persoon. Zijn positieve instelling en glimlach hebben sporen achtergelaten in de harten van allen die het voorrecht hadden hem te kennen."

Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Harald Herzgsell in deze moeilijke tijd. 




Bron: Krone / Pferde Revue