Groot-Brittannië is het officiële partnerland van het CHIO Aachen 2023

Groot-Brittannië is het officiële partnerland van het CHIO Aachen 2023

Het CHIO Aachen meldt verheugd de samenwerking met Groot-Brittanië als officieel partnerland voor 2023. Een blikvanger tijdens de openingsceremonie zal ongetwijfeld de Household Cavalry zijn. Het motto luidt: "All you need is love"

"Groot-Brittannië als partnerland hebben is voor ons een wens die uitkomt", zei Birgit Rosenberg, die als sportdirecteur van het CHIO Aken ook verantwoordelijk is voor het showprogramma, woensdagochtend tijdens de officiële bekendmaking. Dat is geen verrassing, want geen enkel ander land ter wereld wordt met zoveel verschillende attributen geassocieerd en tegelijkertijd zo gewaardeerd als de vriendelijke eilandbewoners van de overkant van het Kanaal. Samen met het partnerland van dit jaar beloven de organisatoren een spectaculaire avond voor de grote show, de openingsceremonie van het Wereldruiterspektakel, voordat de topsport van start gaat. Want het CHIO Aken - staat sinds jaar en dag niet alleen voor paardensport van wereldniveau, maar ook voor entertainment van wereldklasse. Zo wordt de traditionele openingsceremonie in het hoofdstadion ten overstaan van 40.000 toeschouwers opgevoerd als een perfecte, adembenemende amusementsshow met schijnwerpers die 90 minuten duurt. Het thema van de show staat traditioneel in het teken van het partnerland. En daartoe biedt de unieke charme van Groot-Brittannië een groot en breed spectrum van historische, culturele en moderne weelde, die het Hoofdstadion in Aken op de avond van 27 juni vooral één ding zal laten zien: heel Brits!

Omringd door vertegenwoordigers van de Household Cavalry, die gekleed in hun traditionele uniformen de persconferentie de passende setting gaven, onthulde ALRV-bestuurslid Birgit Rosenberg ook het motto van de avond: "All you need is love", gebaseerd op de legendarische Beatles-hymne. Want de Britten houden van hun muzikale helden - en ze houden van de paardensport, die een zeer gekoesterde traditie kent die vele jaren teruggaat. Zo zullen bereden soldaten van de Household Cavalry, de bewakers van de koninklijke familie die we kennen van hun prachtige parades door de straten van Londen, het publiek op het CHIO Aken imponeren met hun wereldberoemde Musical Ride - tijdens de openingsceremonie en bij verschillende andere gelegenheden in het Deutsche Bank Stadium. "Voor ons is het een grote eer om ons aan het publiek in Aken te presenteren in een van de grootste paardensportarena's ter wereld", aldus Daniel Evans, Equitation Warrant Officer van het Household Cavalry Mounted Regiment. En de Britten hebben in het verleden vaak genoeg laten zien dat ze in Aken altijd topprestaties leveren. "We vinden het leuk om jaar na jaar te gast te zijn op de Akense Soers. Het feit dat we dit jaar de rol van partnerland op ons nemen is een prachtige gelegenheid om te laten zien wat ons thuisland te bieden heeft", aldus een dolblije Jim Eyre, Chief Executive British Equestrian, over de samenwerking.

De traditionele muzikale rit met 35 paarden zal echter niet het enige hoogtepunt zijn op de avond van 27 juni. Het wordt aangevuld met veel "Grand National Shetland pony's" en natuurlijk prachtige, typisch Britse rijtuigen en - uiteraard - veel muziek. "Als ik aan Groot-Brittannië denk, denk ik niet alleen aan de Beatles, qua muziek zijn we eigenlijk verwend", aldus Uwe Brandt, die het team van het CHIO Aken al sinds 2015 ondersteunt bij de choreografie, dramatische compositie en productie van de show in zijn hoedanigheid als creatief directeur. De Openingsceremonie is ook logistiek gezien altijd een gigantische gebeurtenis. Zo'n 1.000 figuranten en enkele honderden paarden zijn nodig om het enorme stadion in Aken te vullen. "De arena biedt plaats aan 40.000 toeschouwers, dat is een enorme ruimte die gevuld moet worden", aldus Uwe Brandt. De grote uitdaging voor de regisseur is dat hij niet alleen de fans in het stadion moet vermaken met zijn spectaculaire show, maar ook de tv-kijkers: "We moeten verrassen, de timing moet kloppen en de show moet gewoon spannend zijn van begin tot eind." 

Groot-Brittannië zal niet alleen de openingsceremonie in de zomer vormgeven, maar ook de gehele showdagen van het CHIO Aken. Het partnerland zal ook het centrale thema zijn voor de beide "Horse & Symphony" concerten (23 en 24 juni) met onder andere een optreden van de Britse dressuurruiter Charlotte Fry, de regerend tweevoudig wereldkampioene. Daarnaast zal de typische Britse flair overal op het showterrein en in de stad zelf merkbaar zijn: De traditionele receptie voor het partnerland vindt namelijk plaats op het marktplein in Aken op maandag 26 juni.Bron: Persbericht
Foto©: CHIO Aachen / Jil Haak