GOT-tarieven voor Duitse dierenartsen onder vuur, Bundestagsausschuss eist aanpassingen

GOT-tarieven voor Duitse dierenartsen onder vuur, Bundestagsausschuss eist aanpassingen

Op politiek gebied zijn er nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de tariefregeling voor dierenartsen (GOT). De Bundestagcommissie voor Voeding en Landbouw heeft zich recentelijk beziggehouden met het onderwerp GOT en concludeerde dat de prijzen voor diergeneeskundige diensten aanzienlijk zijn gestegen sinds de nieuwe GOT in november 2022 van kracht werd.


De vertegenwoordigde fracties in de commissie constateerden bovendien dat er verbeteringen nodig zijn in de verordening en adviseerden dat de federale regering en de deelstaten het onderwerp opnieuw moeten bekijken.

"Dit is een belangrijke eerste stap in de goede richting en verheugt ons natuurlijk zeer! We hopen nu dat de federale regering en de deelstaten besluiten om de GOT zo vroeg mogelijk te evalueren," zegt Soenke Lauterbach, secretaris-generaal van de Duitse Ruitersportvereniging (FN).

De aanleiding voor de discussie in de Bundestagcommissie was een voorstel van de AfD-fractie om de GOT onmiddellijk in te trekken, maar dit werd in de commissie verworpen met de stemmen van de SPD, Bündnis 90/Die Grünen, FDP en CDU/CSU. Soenke Lauterbach benadrukt dat dit voorstel niet in het belang was van de FN en dat de AfD op geen enkel moment bij de gesprekken werd betrokken. De FN heeft zich met alle kracht ingezet voor paardeneigenaren. Er waren tal van gesprekken met vertegenwoordigers van alle democratische partijen (SPD, Grüne, FDP, CDU) en met de Duitse Dierenartsenkamer (BTK), de Federatie van Praktiserende Dierenartsen (bpt) en het Federale Ministerie van Voeding en Landbouw (BMEL) - zelfs persoonlijk met minister Cem Özdemir en zijn twee staatssecretarissen, Dr. Ophelia Nick en Silvia Bender, maar niet met de AfD.



Bron: FN