FEI General Assembly wakkert Tokio kwestie terug aan, Smolders reageert: "Certificate Of Capability moet strenger"

FEI General Assembly wakkert Tokio kwestie terug aan, Smolders reageert: "Certificate Of Capability moet strenger"

Op de Algemene Vergadering van FEI, die volop bezig is momenteel, wist Steve Guerdat al voor een sterk pleidooi te zorgen die heel wat reacties losmaakte. Hij pleitte voor het terugkeren van het schrap resultaat op Olympische Spelen. Dit in het belang van de paarden. Equnews sprak met Harrie Smolders en vroeg hem naar zijn standpunt in deze kwestie. "Het probleem zit hem in de kwalificaties. Er waren afgelopen Spelen te veel ruiters die het niveau niet aankonden", aldus Harrie Smolders. 

Volgens de Nederlands springruiter Harrie Smolders moet het format eens goed herbekeken worden. "Er is een grondige evaluatie nodig over de gebeurtenissen in Tokio. Er moet volgens mij goed gekeken worden naar het format, als ze daarvoor openstaan natuurlijk. In het format in Tokio kon je je als ruiter geen fouten permitteren in de team competitie en dat ging jammer genoeg soms ten koste van het paard", zegt Smolders. 

"Er waren te veel ruiters die het niveau niet aankonden. Ik begrijp dat ze zo veel mogelijk landen de kans willen geven om te starten op de Olympische Spelen. Maar dit mag niet ten koste gaan van het welzijn van de paarden", aldus Smolders. De springruiter is ervan overtuigd dat de minimale eisen voor deelname omhoog moeten. "De Certificate Of Capability zou strenger moeten. Dat is een van de belangrijkste werkpunten om naar Parijs 2024 toe te werken." 

De FEI meldde eerder al dat ze de Certificate Of Capability zullen verstrengen. Toch werd er eerder dit jaar in Hagen, Duitsland een speciale competitie georganiseerd waar paard en ruiter hun Certificate Of Capability konden verdienen. Landen zoals China, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Japan, Jordanië, Letland, Marokko en Sri Lanka stuurden hun kanshebbers voor dat ticket de piste in. Twee van die ruiters die dat certificaat behaalden op deze competitie haalden niet eens het einde van dag één op de Olympische Spelen; iemand uitgebeld en iemand opgegeven. 

Dan wordt de vraag natuurlijk gesteld of die Certificate of Capability niet alleen gegeven zou moet worden aan paard-ruiter combinaties die relevante resultaten behalen in een CSI of CSIO competitie. "Het probleem zit echt bij de kwalificaties. Die moeten herbekeken worden", besluit Smolders.