Europese Commissie geeft fiat voor geneesmiddel tegen artrose bij paarden

Europese Commissie geeft fiat voor geneesmiddel tegen artrose bij paarden
Het Belgische biotechbedrijf Global Stem Cell Technology (GST) heeft eind vorige maand van de Europese Commissie de goedkeuring gekregen om een geneesmiddel tegen artrose bij paarden, gebaseerd op stamcelonderzoek, op de markt te brengen. 

Voormalig ruiter Jan Spaas heeft samen met zijn echtgenote Sarah Broeckx zeven jaar gewerkt aan Arti-Cell® Forte. Om het medicijn te ontwikkelen genoot GST van een subsidie van zowel de Europese Commissie als van VLAIO, het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen. “Paarden zijn altijd mijn passie geweest. Ik had destijds vijf paarden maar eigenlijk kon ik slechts twee paarden rijden omdat de andere drie artrose hadden.

Om mijn paarden te kunnen verzorgen ben ik dierengeneeskunde gaan studeren. Tijdens mijn opleiding merkte ik dat er weinig of geen geneesmiddelen bestonden om artrose bij paarden te genezen en of tegen te gaan. Dat heeft mij geïnspireerd om mijn onderzoek te beginnen.”

Jan Spaas behaalde een doctoraat over stamcellen aan Universiteit Gent. In 2012 richtte hij GST op en begon hij aan zijn onderzoek dat geleid heeft tot het geneesmiddel Arti-Cell® Forte.

“Europa telt 5700000 paarden waarvan wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 1400000, zijnde 25%, ooit last zal krijgen van artrose. Het medicijn dat we ontwikkeld hebben heeft een kraakbeen beschermende functie. Het beschermt het kraakbeen van verder verval en zorgt ervoor dat bestaande schade wordt opgevuld door kraakbeenmatrix. De inschatting is dat 65% van de paarden die artrose hebben in aanmerking kunnen komen voor een behandeling. Het slaagpercentage is 78%. Na een behandeling van zes weken kan het paard zonder last opnieuw stappen en/of sporten. De meerderheid van de paarden kunnen dan een jaar verder, afhankelijk van de trainingsintensiteit. Na een jaar kan de behandeling opnieuw
opgestart worden.”