Eigenaar 'cokemanege' in Nijeveen: "Ik ben er vreselijk ingestoken'"

Eigenaar 'cokemanege' in Nijeveen: "Ik ben er vreselijk ingestoken'"


De grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aangetroffen bevond zich in zijn schuur in Nijeveen. De 64-jarige paardenman, bekend in de Friese paardenwereld, is na zeven weken vrijgelaten uit voorarrest en doet nu voor het eerst zijn verhaal. „Ik ben er vreselijk ingestonken. Iedereen wantrouwt me nu.”


Hij logeert tijdelijk bij een familielid. „Hoe weten jullie nou weer dat ik vrij ben?”, zegt hij als hij de voordeur opendoet. Een diepe zucht volgt. „Nou ja, ik heb ook niks te verbergen. Kom er maar in.”

‘Ik wist niks, ze wilden iets met computers gaan doen’

Zeven weken zat hij vast, op verdenking van witwassen en betrokkenheid bij de productie van drugs. De grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen, was verstopt in zijn manege. Er werkten vijftien mensen, onder wie dertien Colombianen. Die er vermoedelijk ook verbleven. Dagelijks kon er - via een chemisch proces - tot 6 miljoen euro aan cocaïne worden gehaald uit steenkool.

„Ik wist niks”, zegt de paardenhandelaar stellig. Hij woonde samen met zijn bejaarde moeder in het huis bij de manege. „Ik heb met twee nette mensen, strak in het pak, een huurovereenkomst getekend bij de notaris. Ze wilden iets met computers gaan doen. De rechter zei ook dat ik aan de huursom niet kon vermoeden wat erachter schuilging.”

En wat zwart geld naast de huursom? „Was het maar zo, dan was er nu nog wat over geweest”, zegt hij - er kan nog een grapje af. Vanuit zijn detentie besloot hij ‘het hele spul in Nijeveen’ te verkopen. Inmiddels woont zijn ex-vrouw via een huurconstructie in het woonhuis. „Ik dacht dat ik anderhalf tot twee jaar moest zitten. Maar nu ben ik plots vrij en heb ik helemaal geen huis en geen paarden meer.”


Klik hier voor het volledige artikel. Bron:  lc.nl