Duitsland past richtlijnen voor dierenwelzijn in de paardensport aan

Duitsland past richtlijnen voor dierenwelzijn in de paardensport aan

Vandaag zijn de nieuwe richtlijnen voor dierenwelzijn in de paardensport in Duitsland gepubliceerd. In die nieuwe richtlijnen staat onder andere dat rollkur en hyperflexie schending van dierenwelzijn is en hetzelfde geldt voor het laten vrijspringen van veulens en jaarlingen. Maar ook het scheren van neus-en oorharen worden omschreven als 'tierschutzwidrig'.

De richtlijnen zijn geen wetten, maar kunnen in een rechtbank aangewend worden om oordelen te vellen. Sönke Lauterbach, secretaris-generaal van de FN (Duitse paardensportkoepel), laat in een persbericht weten dat hij blij is dat de termen rollkur en hyperflexie opgenomen zijn in de richtlijnen. In de richtlijnen staat concreet; "Rijden op een manier die leidt tot hyperflexie van de hals of nek (bekend als Rollkur) zijn in strijd met het dierenwelzijn, omdat ze tot aanzienlijke pijn of schade bij paarden leiden."

In de Duitse veilingcatalogi zullen tegenwoordig ook geen vrijspringende veulens of jaarlingen meer te zien zijn. Verder zijn oa. ook het barreren, maar ook het rijden met electrische sporen of zweep opgenomen.

Ook het scheren van tastharen of het uitscheren van de oren wordt in Duitsland gezien als schending van dierenwelzijn.