Duitse ruiters woedend: "Aanpak uitbraak te vergelijken met Chinese zwijgpolitiek over Corona"

Duitse ruiters woedend: "Aanpak uitbraak te vergelijken met Chinese zwijgpolitiek over Corona"

Over de rhino-uitbraak in Valencia is zonder twijfel het laatste woord nog niet geschreven. Ondertussen gaan er zelfs vergelijkingen op tussen hoe de Corona-crisis in eerste instantie in China aangepakt werd. De Duitsers, die zwaar getroffen zijn en al verschillende paarden aan de ziekte verloren, uiten dat ook hun ongenoegen. 

Hilmar Meyer, een Duitse trainer die sinds eind januari met verschillende ruiters in Valencia aanwezig was, laat weten geschokt te zijn door de manier waarop de organisatie met de uitbraak is omgegaan. Hij heeft ook geen goed woord over voor de Spaanse bond en de FEI. "De eerste gevallen van paarden met koorts waren er al  begin februari en de organsatie én FEI waren daarvan op de hoogte", vertelt hij. "Die gevallen zijn toen bewust achtergehouden en voor ons werd het pas duidelijk dat er iets aan de hand was toen ook onze paarden koorts begonnen te maken. Het concours had minstens een week eerder afgebroken moeten worden, dan hadden we nog een kans gehad om met gezonde paarden naar huis te gaan", klinkt het.

"Ik begrijp de ruiters die zijn vertrokken", gaat hij verder. "Ik had hetzelfde gedaan als ik geen paarden met koorts had gehad. Ik wilde niet reizen met paarden die koorts hadden en daarom ben ik gebleven. De andere ruiters zijn vertrokken omdat ze doorhadden dat er echt iets mis was, niet omdat ze 'het virus wilden verspreiden', zoals hier en daar wel eens geopperd wordt. We zijn hier aangekomen als gasten op een FEI concours maar worden nu aan ons lot overgelaten en moeten alles zelf uitzoeken".

Ook over de organisatie van het concours is Meyer niet te spreken: "De organisatie helpt ons eigenlijk helemaal niet meer. Ze hebben de stalmeester, die wel alles voor ons deed, zelfs ontslagen. Ook de FEI doet minder dan ze beweert. Er wordt over 21 dierenartsen gesproken maar er zijn er hier maar acht, samen met de twee dierenartsen van Valencia én nog twee extra dierenartsen die door de FN naar hier werden gehaald. Dit gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de organisatie, de Spaanse bond en de FEI. Ze hebben het met de verkeerde mensen aangelegd, samen staan we sterk. Alleen kom je niet zo ver tegen de FEI, de bonden en de organisatie maar met een 20,30 man sta je wel sterk", besluit hij. 


Bron: Reitsport Magazin