Duitse Hippische Federatie: "Het toucheren van paarden op de sprong moet verboden worden"

Duitse Hippische Federatie: "Het toucheren van paarden op de sprong moet verboden worden"

De trainingsmethode om paarden bij de sprong aan te raken, moet worden verboden. Dit werd besloten door het presidium van de Duitse hippische federatie (FN). Zij volgt daarmee de unanieme aanbeveling van de Commissie Opleidingsmethoden, die deze kwestie uitvoerig heeft behandeld.

Het presidium van de FN had de Commissie begin 2021 bijeengeroepen met de opdracht de tastzin en andere opleidingsmethoden op de proef te stellen. Het FN-presidium zal nu een motie indienen bij de FN-sportadviesraad om een verbod op het aanraken bij de sprong op te nemen in het wedstrijdsportreglement (Leistungsprüfungsordnung, LPO).

In de beslissende vergaderingen hielden het presidium en de Commissie voet bij stuk:

Het welzijn van het paard als sportpartner heeft voor alle betrokkenen de hoogste prioriteit. Men is het erover eens dat eerlijke paardensport alleen mogelijk is in partnerschap en met een vertrouwensrelatie tussen mens en paard. De basis hiervoor is de klassieke rijtheorie, die wordt beschreven in de richtlijnen voor rijden en mennen.
De professionele toepassing van het aanraken van de sprong in de zin van de richtsnoeren is volgens de FN nog steeds niet relevant voor het dierenwelzijn.
De Commissie Opleiding kwam echter tot de conclusie dat bij het uitvoeren van aanrakingen op de sprong in de praktijk het risico op afwijking van de beschrijving in de richtlijnen groot is. De mogelijkheid bestaat dat er fouten worden gemaakt bij het aanraken bij de sprong. Er is bijna geen foutmarge bij deze methode. Kleine afwijkingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor het paard.
Zelfs deskundigen vinden het vaak moeilijk om te illustreren en over te brengen waar de grens ligt van het eerder toegestane, professionele aanraken bij de sprong. In de praktijk bestaat er geen uniforme opvatting over het correct aanraken van paarden bij de sprong.
Door de complexiteit van het aanraken bij de sprong en de enorm hoge eisen die aan de actoren worden gesteld, kan zelfs opleiding geen correcte uitvoering in de praktijk garanderen.
De Commissie en het presidium zijn derhalve tot de conclusie gekomen dat deze methode in het belang van de paarden in de toekomst achterwege moet worden gelaten. Alleen door het aanraken bij de sprong te verbieden, kunnen de paarden worden beschermd tegen onjuist gebruik en alle actoren tegen de gevolgen van onopzettelijk onjuist gebruik.
Het verbod op aanraken bij de sprong is in overeenstemming met de internationale regels.
Meer informatie over dit besluit is te vinden in het interview met FN-secretaris-generaal Soenke Lauterbach en FN-opleidingsdirecteur Thies Kaspareit.

Achtergrond:

De trainingsmethode van het aanraken van paarden bij het springen was in de jaren negentig opgenomen in de FN-richtsnoeren voor rijden en mennen als gevolg van de zogenaamde "Barr-affaire". Reeds toen had een commissie van deskundigen zich uitvoerig met deze kwestie beziggehouden en was tot de conclusie gekomen dat er geen bezwaren waren tegen deze opleidingsmethode, mits zij onder bepaalde voorwaarden werd uitgevoerd. Door de opneming in de richtlijnen voor rijden en mennen werd het aanraken van de sprong een erkende trainingsmethode voor paarden, die alleen in de training en niet bij wedstrijden mocht worden gebruikt. In tegenstelling tot het aanraken bij de sprong wordt het aansingelen, dat aanzienlijke pijn veroorzaakt bij het paard, in de richtsnoeren voor het welzijn van dieren in de paardensport al vele jaren omschreven als een methode die strijdig is met het dierenwelzijn.

Belangrijke opmerking: Het is niet de taak van de Commissie Opleidingsmethoden om de in het RTL-verslag van 11 januari 2022 getoonde beelden juridisch te beoordelen en disciplinaire maatregelen uit te spreken. Het programma toonde het vermeende gebruik van illegale trainingsmethoden. De tuchtcommissie van de FN zou verantwoordelijk zijn voor eventuele tuchtprocedures. De FN onderzoekt nog of de foto's een overtreding van de Regeling Prestatietests (LPO) laten zien en zal geen commentaar geven op het lopende onderzoek.

Bron: FN