Dit zijn tekenen dat jouw paard naar de tandarts moet

Dit zijn tekenen dat jouw paard naar de tandarts moet

Tandverzorging bij paarden is enorm belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat hun levenskwaliteit er vanaf hangt. Aangezien paarden niet zelf kunnen aangeven dat ze tandpijn hebben is het belangrijk dat wij als mens de signalen van mogelijke klachten kunnen herkennen. Herken je volgende tekenen? Dan kan het zijn dat de tandarts moet ingrijpen.

Disclaimer: Tandpijn is niet altijd de oorzaak van deze klachten en dus is het altijd aangeraden om ook een veearts in te schakelen. 

  1. Morsen bij het eten 

Als je paard veel morst bij het eten wijst dit bijna altijd op problemen met het gebit. Hij/zij geeft aan het voedsel niet goed te kunnen kauwen en dus uit de mond laat vallen. 

       2. Gewichtsverlies

Gewichtsverlies komt eigenlijk voort uit punt 1. Doordat het niet goed kan kauwen haalt het niet de nodige voedingstoffen uit het voedsel en kan het na een tijdje zorgen voor gewichtsverlies of erger nog, koliek. 

        3. Langzaam eten 

Een paard doet er meestal niet lang over om zijn eten op te eten. Het is zelfs goed voor de spijsvertering als een paard niet te snel eet, maar valt het je op dat je paard extreem traag eet? Laat dan zeker zijn tanden eens nakijken. 

        4. Slechte geur uit de mond

Sommige tandproblemen kunnen ervoor zorgen dat er eten achterblijft in de mond van het paard. Dat eten kan rotten en dus een onaangename geur veroorzaken. Daarnaast kunnen ontstoken tandvlees of wondjes die geur ook veroorzaken. 

         5. Schuw 

Als een paard zich schuwer dan anders gedraagt en zich aan het hoofd niet makkelijk laat aanraken kan het zijn dat het last heeft van tandpijn.