Dier&Recht vraagt politiek in te grijpen tegen 'vereenzaming' paarden.

Dier&Recht vraagt politiek in te grijpen tegen 'vereenzaming' paarden.

Paarden zijn kuddedieren en hebben van nature dagelijks fysiek contact met soortgenoten nodig. Toch staan tienduizenden paarden in Nederland eenzaam in de wei. Stichting Dier&Recht onderzocht de weides van ongeveer 600 paarden in zes provincies. Zij constateert dat bij een vijfde van de paarden in de weide niet aan hun basisbehoefte wordt voldaan.

Paarden doen vrijwel alles samen; ze rusten, spelen en eten samen, krabbelen elkaar en leren van elkaar. Fysiek contact met soortgenoten is een minimale vereiste voor hun welzijn. Paarden van particuliere eigenaren staan echter meestal individueel gestald in boxen en vaak ook nog alleen in een wei of paddock. Hierdoor lijden veel paarden aan chronische stress. Het gebrek aan fysiek contact is een van de grootste welzijnsproblemen in de paardenhouderij.

In juni 2019 heeft Dier&Recht een uitgebreid veldonderzoek gedaan in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Van de bijna 600 geobserveerde paarden in de steekproef bleek 19 procent alleen te staan in de wei. 8,4 procent had zelfs geen zichtcontact met andere paarden. Dit is de meest ernstige vorm van eenzaamheid.

Ondanks dat het algemeen bekend is dat paarden kuddedieren zijn, staan er tienduizenden paarden eenzaam in de wei. Dier&Recht wil dat er wetgeving komt voor het houden van paarden, zodat ieder paard op z’n minst dagelijks losloopt en daarbij tenminste één soortgenoot kan aanraken – en dat hier ook daadwerkelijk op gehandhaafd wordt.

Minister aan zet

Dier&Recht roept minister Schouten op om door middel van wetgeving in ieder geval de meest essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen.