Dierenwelzijnsorganisaties doen aangifte tegen Hedelse markt

Dierenwelzijnsorganisaties doen aangifte tegen Hedelse markt

Het aantal aangevoerde paarden op de Paardenmarkt in Hedel kwam maandag uit op 1.288 dieren. Dit is minder dan in Zuidlaren, dat dit jaar in oktober 1.314 paarden ontving. Vorig jaar waren er in Hedel nog 1.390 paarden.

De paardenmarkt in Hedel hoopte dit jaar de grootste van Nederland te zijn. Te meer ook omdat het driehonderdjarig bestaan werd gevierd. Mogelijk vindt de markt al langer plaats, de eerste gegevens in de archieven van deze Gelderse plaats dateren van driehonderd jaar geleden. De Zuidlaarder Markt was dit jaar aan editie 819 toe.

n Hedel waren dit jaar opvallend veel pony's te zien. Er was veel aandacht voor diergezondheid, wrakke dieren werden nauwelijks waargenomen. Toch doet een aantal dierenwelzijnsorganisaties aangifte tegen het evenement.

Volgens deze organisaties zijn lang niet alle paarden gecontroleerd, doordat er rond middernacht een plotse toestroom van honderden vrachtwagens zou zijn geweest. Deze vrachtwagens zouden in het donker zijn uitgeladen, stellen de organisaties.

Onder die dieren was ook een paard met verwondingen. Daarnaast werden er volgens de activisten paarden met mogelijk droes of rhinpneumonie aangevoerd. Deze paarden zouden volgens die dierenbeschermers moeten worden geïsoleerd.

bron: Nieuwe Oogst