‘Dier & Recht’ pleit voor verbod aangespannen sport

‘Dier & Recht’ pleit voor verbod aangespannen sport

Dier & Recht heeft haar pijlen gericht op de aangespannen paardensport. Zelf omschrijven ze deze tak van de sport als 'een bizarre tak van paardensport. Paarden worden voor een koetsje gespannen en moeten een paar rondjes lopen. Met harde hand worden ze gedwongen tot volstrekt onnatuurlijke houdingen. Een jury beoordeelt hun houding en manier van bewegen. Hoe extremer de houding, des te hoger de score'. 

De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) eist dat de aangespannen paardensport werk maakt van welzijnsverbeteringen. De koepelorganisatie voor de paardensport wil een verbod op het gebruik van oordoppen en een limiet op de dikte van hoefijzers en de lengte van de staartbeugel. Daarnaast wil de KNHS vanaf 1 april 2021 ook de opzetteugel verbieden. De strengere welzijnseisen stuitten op veel verzet bij de verenigingen voor de aangespannen sport, die daarop uit de KNHS stapten.

Frederieke Schouten, directeur Dier&Recht en dierenarts: “De zelfregulering binnen de sector gaat niet ver genoeg en faalt structureel. Een ‘sport’ die alleen kan worden uitgeoefend met pijn en dwang moet gewoon verboden worden.” Dier&Recht is een petitie gestart, de dierenbeschermingsorganisatie roept de overheid op om haast te maken met wetgeving die paarden beschermt tegen pijn en dwangmiddelen.


Bron: Persbericht, Dier&Recht, Horses.nl