CSI Salland aansprakelijk voor verwondingen paard door omgewaaide tent

CSI Salland aansprakelijk voor verwondingen paard door omgewaaide tent

De rechtbank Noord-Nederland heeft CSI Salland aansprakelijk gesteld voor het letstel dat een deelnemend paard heeft opgelopen. Dat gebeurde in oktober 2017 nadat een staltent omwaaide. Een amazone en haar paard kwamen onder de tent terecht. 

De amazone moest hierop haar opgezadelde paard loslaten dat er in paniek vandoor ging. Het geblesseerde paard onderging een operatie in 2017. CSI Salland deed beroep op een exoneratieclausule die in het FEI vraagprogramma opgenomen werd. De rechtbank ging hier niet in mee. De reden hiervoor was het feit dat organisator de tent in gebruik had genomen ondanks een waarschuwing die door het KNMI afgegeven werd. Er gold op dat moment immers een code geel voor zware windstoten en feitelijk optredende wind. 

De eigenaar van het paard stelt dat het dier een ernstig letsel heeft overgehouden aan het ongeval en eist een aanzienlijke schadevergoeding. Volgens een rapport van een taxateur was het paard voor aanvang van het concours een slordige 200.000 euro waard, na het ongeval nog slechts 10.000.