Chirurgen bij paardenkliniek Equitom 'vieren' oudjaar te vaak aan de operatietafel: "Elk jaar jaagt vuurwerk paarden door de omheining"

Chirurgen bij paardenkliniek Equitom 'vieren' oudjaar te vaak aan de operatietafel: "Elk jaar jaagt vuurwerk paarden door de omheining"

Er gaat de laatste jaren helaas geen oudejaarsavond voorbij zonder berichten van paarden die ernstig gewond geraken, of erger, door het traditionele vuurwerk dat menig liefhebber nog steeds de lucht in schiet. Bij paardenkliniek Equitom in het Belgische Lummen bereiden ze zich daarom ook dit jaar voor op een drukke avond. Tijdens oudejaarsavond is de kans dan ook groot dat je paardenchirurg Tom Mariën niet aan een feesttafel ziet, maar wel aan een operatietafel.

De feestdagen komen dichterbij en hier en daar vuren mensen al wat vuurwerk af. Dat gaat vaak gepaard met grote ergernis van diereneigenaars. Vuurwerk zorgt bij hen en zeker bij hun dieren voor veel stress. Vooral tijdens oudejaarsavond is het risico groot dat dieren zichzelf verwonden wanneer ze proberen te vluchten van de luide knallen van het vuurwerk. In de paardenkliniek EquiTom van paardenchirurg Tom Mariën in Lummen is het elk jaar alle hens aan dek op oudejaarsavond.

"Elk jaar jaagt vuurwerk paarden door de omheining", zegt Mariën. "De meeste paarden met lichte verwondingen worden verzorgd door een lokale dierenarts, maar als hun verwondingen te zwaar zijn, worden ze naar onze kliniek gebracht. Vaak zijn deze paarden ernstig gewond geraakt aan hun benen door de draad van de omheining."

"De meeste paarden die we hier moeten verzorgen, staan niet op stal", gaat Mariën verder. "Wanneer er dan vuurwerk wordt afgeschoten, schrikken die paarden van dat plotse en vooral luide lawaai. Ze slaan op hol en voor je het weet lopen ze door een omheining die ze 's nachts te laat opmerken. Omdat dit elk jaar opnieuw voorvalt, is de kans groot dat je mij tijdens oudejaarsavond in de stallen of het operatiekwartier vindt samen met mijn team."

Wattenpropjes en muziek

Om ongelukken te vermijden worden alle honderd paarden in de kliniek op stal gezet tijdens oudejaarsavond, maar ook op stal kunnen paarden schrikken van vuurwerk. "Om de luide knallen te dempen, krijgen onze paarden wattenproppen in hun oren en er wordt ook altijd muziek opgezet in de stallen", gaat Mariën verder. "Paarden worden erg rustig van natuurlijke, instrumentale muziek, maar ze zijn geen fan van radio met praatprogramma's. Volgens enkele studies zouden ze van dat soort programma's zelfs last kunnen krijgen van maagzweren."

De dieren op tijd op stal zetten, wattenproppen in de oren en muziek opzetten zijn enkele tips van Tom om oudejaarsavond aangenamer te maken voor paarden. Maar ook Iris Caethoven, wiens paard verzorgd wordt in de kliniek, heeft nog een gouden raad voor mensen die graag vuurwerk afvuren. "Er zijn elk jaar verhalen van paarden die verongelukken door het lawaai", zegt Caethoven. "Waarom zou je het geld, dat je steekt in dat beetje plezier, niet geven aan een goed doel in deze tijd van het jaar? Als je dat niet wil, kan je ook geluidsarm vuurwerk kopen of een lasershow organiseren. Er zijn genoeg alternatieven om het nieuwe jaar goed in te zetten zonder onnodige stress bij dieren te veroorzaken."

Bron: VRT Nieuws - Radio 2, Noa Sneyers