Brexit-voorstellen voor paardensector. "We moeten ons voorbereiden om economisch succes te handhaven..."

Brexit-voorstellen voor paardensector. "We moeten ons voorbereiden om economisch succes te handhaven..."

De realiteit van de Brexit komt akelig dichtbij. Een aantal Europese organisaties hebben een voorstel uitgewerkt voor een veilig en vlot paardentransport tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dit met de poging economische consequenties voor de paardensport te vermijden.

De Ierse paardensportbond (IHSC), het FEI en de internationale bond voor paardenrensport hebben samen het voorstel gemaakt. Het doel is om paardenwelzijn en -gezondheid te waarborgen en de handel en sport door te kunnen laten gaan nadat Groot Brittannië vanaf 1 januari 2021 niet meer aan de EU-regelgeving gehouden is.

De taskforce wil onder meer dat er aan weerszijden geen invoertarieven komen voor paarden. Die zijn er in de huidige situatie ook niet. Ook willen ze de gezondheidsstatussen gelijkschakelen, een als ‘gezond’ aangeduid paard in het VK wordt dan ook in de EU als zodanig aangemerkt. Digitale paspoorten moeten de traceerbaarheid van paarden en snel vaststellen van gezondheidsstatus, eigendom en verplaatsingen mogelijk maken. In een dergelijk digitaal paspoort staat dan ook bijvoorbeeld de entingsstatus van het paard.

Deze gezonheidsstatussen vraagt de taskforce alsnog in te voeren, ook indien er nodeal is van de Brexit.

De Vos wijst er op dat wanneer er geen overeenkomst komt, dit een grote impact op de sector zal hebben. Deze zou wel met een derde kunnen krimpen. “Potentieel staan 250.000 banen op de tocht. De sector is al ernstig bedreigd, met een stijgende werkloosheid en verschuiving van buitenlandse investeringen van de EU naar Noord Amerika en Asia. “Failure is not an option” besluit De Vos.

bron: Persbericht