Brandweer rukt uit voor vastzittend paard in weide

Brandweer rukt uit voor vastzittend paard in weide
Vijf sterke brandweermannen hebben vanmorgen Tinky de Tinker letterlijk weer op haar benen gekregen. Het paard lag op de grond in een drassige paddock in Putten en wist niet op eigen kracht overeind te komen.

Het was even schrikken voor Wilma Ruitenga (49) toen ze vanmorgen naar buiten ging. De Puttense zag haar geliefde Tinky ingegraven liggen in een grote natte kuil. Al snel had ze door dat er iets mis was. Gelijk werd daarom de dierenarts gealarmeerd. ,,Ze heeft waarschijnlijk koliek gehad en is vervolgens over de grond gaan rollen om de kramp tegen te gaan. Alleen lukte het haar niet om zelf overeind te komen.”

De dierenarts kwam snel en heeft de 14-jarige Tinky medicijnen toegediend. ,,Dat helpt normaal goed, maar ze bleef toch liggen. En het was van groot belang dat ze weer op zou staan omdat ze anders nog meer problemen zou krijgen. Maar in mijn eentje krijg ik een paard van 800 kilo niet omhoog”, vertelt de eigenaresse. Dus belde Ruitenga de brandweer.

Met vijf man sterk, en met de nodige instructies van de dierenarts, wisten de mannen met brandweerslangen het dier omhoog te krijgen. Het paard maakt het nu redelijk goed en is naar een weiland aan de Tolweg gebracht. Ze wordt daar nauwlettend in de gaten gehouden en krijgt nieuwe medicijnen.

"Als ze weer omvalt bellen we direct de dierenarts. Ik ga haar nu eerst even afspoelen. Tinky is normaal het schoonste paard op stal, maar nu het smerigste”, zegt Ruitenga lachend.


Bron: De Stentor