Bestuurder veroordeeld voor 500 euro boete na aanrijding. Paard gestorven, amazone gewond.

Bestuurder veroordeeld voor 500 euro boete na aanrijding. Paard gestorven, amazone gewond.
Na het aanrijden van een paard en zijn ruiter moet een 76-jarige bestuurder een totaal van 500 euro boete betalen. De amazone raakte behoorlijk gewond bij het accident. Haar paard moet worden afgemaakt.

De Markeloër kwam op 25 september 2016 uit de Heideweg en wilde afslaan naar zijn woonplaats. Op het middenstuk van de Markeloseweg stond een dame te paard. Van H. zag de combinatie niet en trok voorzichtig op. 'Opeens was mijn blikveld bruin', zei hij in de zitting. Tegen hem eiste de officier van justitie 500 euro voor het veroorzaken van de botsing.

De rechters wijzen er in het vonnis op dat van een ervaren bestuurder als Van H., die bovendien de situatie kende, mag worden verwacht dat hij voortdurend zijn rijgedrag aanpast aan verkeerssituaties. 'Door geen voorrang te verlenen aan een ruiter te paard, is hij te kort geschoten', luidt het oordeel.

Er wordt op gewezen dat Van H., ondanks twijfels over de toedracht, zijn verantwoordelijkheid nam voor de fysieke en psychische gevolgen bij het slachtoffer. Zij was gehecht aan haar paard. Van H.s advocaat Jan Vlug bepleitte vrijspraak. Volgens hem kon de botsing ook aan de ruiter of het paard liggen.