Ann-Carton Grootjans: "Ik hoop dat de FEI nu actie onderneemt zodat geen enkel paard zal moeten doorstaan wat Kai heeft meegemaakt..."

Ann-Carton Grootjans: "Ik hoop dat de FEI nu actie onderneemt zodat geen enkel paard zal moeten doorstaan wat Kai heeft meegemaakt..."

Vorige week werd bekend dat Ann Carton haar Kai Licha de Carmel overleden is. In een open brief heeft Ann Carton het FEI gewezen op haar bureaucratische reactie op het incident. Ondertussen reageerde ook het FEI. "In uitzonderlijke situaties moet het gezond verstand van de dierenarts prevaleren, er moet hier dus sprake zijn van een misverstand," reageert Ingmar De Vos.

Afgelopen vrijdag brak Kai Licha de Carmel bij de Peelbergen het linkerachterbeen na een landing. De amazone voelde bij de landing meteen dat er iets niet juist was en sprong van haar paard. In haar open brief aan het FEI spuwt Carton haar gal over de manier waarop de regels voorschrijven hoe de dierenarts moest optreden. De FEI-dierenarts liet het dier immers te lang lijden. "De dierenarts was niet bezig met het welzijn van het dier, maar met zich te verzekeren dat hij de regels niet overtreedt."

"Het duurde alvast een tiental minuten voordat de FEI dierenarts er was. Ondanks dat duidelijk was dat Kai pijn had en in shock was mocht die dierenarts van de FEI-dierenarts geen medicatie toedienen voordat er bloed afgenomen was voor het dopingonderzoek. Ondertussen stond ons paard al 25 minuten met een gebroken been in de piste. Pas toen de FEI-dierenarts bloed had afgenomen mocht Kai verdoofd worden en op de trailer naar de kliniek."

In de kliniek werd duidelijk dat de enige humane oplossing een euthanasie bleek. "We hoopten dat we haar nog konden opereren zodat ze haar pensioen bij ons op de weide kon doorbrengen. Helaas hebben we de zware beslissing moeten nemen haar te laten inslapen."

FEI reageert

Ondertussen heeft de FEI gereageerd op de open brief. De Belgische amazone is alvast positief dat een reactie komt. "De FEI reageerde snel, dat is heel positief. In de uitleg van de federatie bleek dat het een misverstand moest zijn. Dat volgens de FEI regels steeds te lezen staat dat in uitzonderlijke situaties het gezond verstand en welzijn voor het paard primeert."

Senisbiliseren

De amazone gaat verder. "We willen hier niet met vingers wijzen, maar willen wel sensibiliseren. De reactie van de FEI toont duidelijk aan dat noch juryleden, noch FEI dierenartsen op de hoogte blijken te zijn van de regels. De FEI zou daarom beter dit voorval aanwenden om haar leden een schrijven te richten en die in te lichten. Eventueel beter te communiceren over dergelijke regels. Ik hoop dat geen enkel paard moet meemaken wat Kai heeft doorstaan."

bron: Equnews/ Ann -Carton Grootjans / Facebook