Andrew Kocher blijft voor 10 jaar geschorst na gebruik elektrische sporen

Andrew Kocher blijft voor 10 jaar geschorst na gebruik elektrische sporen

Na langdurige beroepsprocedures heeft het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) de beslissing van de FEI Tribunal in de zaak tegen Andrew Kocher bevestigd en gehandhaafd, zoals die in juni 2021 is uitgesproken. In die beslissing werd de Amerikaanse atleet geschorst voor 10 jaar vanwege het gebruik van elektrische sporen op verschillende paarden gedurende een langere periode.

Andere sancties in de FEI Tribunal-beslissing die twee jaar geleden is genomen, omvatten ook de diskwalificatie van resultaten van acht FEI-evenementen tussen juni 2018 en november 2019, waarbij bewijs de gebruiken van elektrische sporen op paarden van de atleet ondersteunde, naast een boete van CHF 10.000 en juridische kosten ter hoogte van CHF 7.500. Kocher tekende op 1 juli 2021 beroep aan tegen de genoemde beslissing van de FEI Tribunal, in een poging de opgelegde sancties te verminderen of anderszins te elimineren.

De beslissing van de FEI Tribunal was het resultaat van een langdurig onderzoek door de FEI, dat begon in juni 2020 na beschuldigingen van het gebruik van elektrische sporen die werden gemeld aan de onafhankelijke Equestrian Community Integrity Unit (ECIU). Er werd beweerd dat Kocher elektrische sporen had gebruikt op verschillende FEI-geregistreerde en nationale paarden tijdens internationale en nationale evenementen, en tijdens trainingen.

Na afloop van het onderzoek opende de FEI in oktober 2020 officieel tuchtrechtelijke procedures tegen Kocher. Tijdens de procedure voor de FEI Tribunal werd ook ontdekt dat Kocher zijn werknemers had opgedragen elektrische sporen te gebruiken op specifieke paarden. Voor dit doel had Kocher zijn werknemers verschillende elektrische sporenapparaten verstrekt die hij zelf had vervaardigd.

In zijn beslissing kwam het CAS-panel tot dezelfde conclusie als de FEI Tribunal, namelijk dat een schorsing van tien jaar gerechtvaardigd was, gedurende welke Kocher niet mag deelnemen aan of bijwonen, in welke hoedanigheid dan ook, inclusief als toeschouwer, aan enig door de FEI of een nationale federatie geautoriseerd of georganiseerd evenement of competitie. De voorlopige schorsing die Kocher sinds 28 oktober 2020 heeft ondergaan, zal op deze schorsingsperiode in mindering worden gebracht en zal dus eindigen op 27 oktober 2030. De boete van CHF 10.000 werd ook gehandhaafd en Kocher is bovendien opgedragen om kosten van CHF 7.500 te betalen.

"We zijn uiterst tevreden met dit resultaat en dat de sancties die de FEI Tribunal heeft opgelegd, om de ernst van de overtredingen begaan door de heer Kocher te weerspiegelen, zijn bevestigd door het CAS", zei FEI Juridisch Directeur Mikael Rentsch.

"Het heeft misschien twee jaar geduurd om dit proces af te ronden, maar het bevestigt dat we de juiste beslissing hadden om mee te beginnen, en dat er geen ruimte is voor clementie als het gaat om gevallen van mishandeling van paarden.

"We hebben regels en voorschriften om de integriteit van onze wedstrijden en het welzijn van onze paarden te beschermen, en wanneer deze regels worden overtreden en hun welzijn in gevaar wordt gebracht, zullen we blijven streven naar maximale straffen."

De volledige beslissing van het CAS is hier beschikbaar.

De beslissing van de FEI Tribunal is hier beschikbaar.


Bron: Persbericht FEI