Afscheid van TeamNL toppaard Verdi TN

Afscheid van TeamNL toppaard Verdi TN

Eerder gaven we al bericht over het sportief pensioen van Maikel van der Vleuten's Verdi. Zondagmiddag 15 maart neemt de achttienjarige hengst in de Brabanthallen bij The Dutch Masters – Indoor Brabant definitief afscheid van de internationale wedstrijdsport en het publiek. Met foto’s en video materiaal uit het archief kijken we terug op de carrière van dit unieke paard.

Verdi TN draaide maar liefst tien jaar lang mee op internationaal topniveau en was in die tijd van onschatbare waarde voor de Ruiters in Oranje. Voor TeamNL liep VDL Groep Verdi TN N.O.P., zoals zijn naam lange tijd in de sport was, met Maikel maar liefst twaalf grote kampioenschappen. Hieronder twee Olympische Spelen, een maal de Wereldruiterspelen, drie Europese kampioenschappen en meerdere Wereldbekerfinales. 

Verdi TN en zijn Brabantse ruiter maakten deel uit van het Nederlandse team dat zilver won op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Een gouden teammedaille op het wereldkampioenschap van 2014 in Frankrijk won en Europees team goud in 2015 in Aken.

Daarnaast zegevierde het paar met TeamNL in niet minder dan drie FEI Nations Cup wedstrijden en wonnen in 2016 de 1.60m Wereldbekerkwalificatie van Verona, Italië. In de Global Champions League en diverse Grote Prijzen op het allerhoogste niveau sprong de combinatie ontelbare keren naar een topklassering, met als hoogtepunt de runner-up positie in de Rolex Grand Prix van Spruce Meadows in Calgary, Canada.

Van der Vleuten erkent dat Verdi hem gevormd heeft tot de topruiter die hij nu is. Dankbaar zal de TeamNL-ruiter dan ook altijd zijn voor het paard dat met zijn persoonlijkheid pistes vulde en het publiek altijd op de banken kreeg. “Na 15 prachtige jaren van samenwerken met dit unieke paard en na 10 fantastische jaren op Grand Prix-niveau is het tijd voor Verdi om met pensioen te gaan. Ik denk dat het op een leeftijd van 18 jaar een welverdiend pensioen is, waarbij hij zijn succesvolle carrière als fokhengst nog voort zal blijven zetten.”

De hengst staat niet alleen bekend staat om zijn sportprestaties, maar ook om zijn verdiensten in de fokkerij. Verdi TN sprong aan het eind van zijn carrière in de meest prestigieuze Grote Prijzen ter wereld en streed hierin tegen zijn eigen kinderen. Verdi TN bracht ook verschillende goedgekeurde zonen voort.

Zondagmiddag 15 maart zal Maikel van der Vleuten voor aanvang van de Rolex Grand Prix in ‘s Hertogenbosch, rond 15.00 uur, nog een maal met de in Brabant geboren en getogen Verdi TN in de spotlight verschijnen.


bron: KNHS