Aan alle 'overthinkers' onder ons: realiseer dat niet elke ronde perfect kan zijn

Aan alle 'overthinkers' onder ons: realiseer dat niet elke ronde perfect kan zijn

Heb jij de neiging om veel te lang te blijven piekeren over een ronde die niet helemaal liep zoals gepland? Analyseer je elke situatie in je leven zo grondig dat je uiteindelijk zelf niet meer weet wat je met alle potentiële scenario's moet? Join the club! Maar hoe kan je dat overdenken je rijden niet laten beïnvloeden? We vroegen tips aan een mental coach! 

Je kan niet iedereen tevreden houden

Het is onmogelijk om iedereen altijd gelukkig te houden. Hoe goed je intenties ook mogen zijn, er zullen altijd mensen zijn die over je roddelen of met je lachen omdat je een mindere ronde hebt gereden. De truc is hier om je daar vooral niets van aan te trekken en je eigen kwaliteiten niet in vraag te stellen. Als zij wat slechts te vertellen hebben, zegt dat meer over hen dan over jou.

Rijd voor jezelf 

Het rijden van competities gaat vaak gepaard met heel wat druk die je jezelf oplegt of die je door anderen opgelegd krijgt. Op die momenten is het belangrijk om te beseffen dat paardrijden vooral leuk moet zijn. Als je geen plezier meer beleeft aan het uitoefenen van je hobby, is het misschien tijd om een stap terug te zetten en opnieuw te evalueren waar je precies naartoe wil. Misschien ben je wel gelukkiger als je helemaal geen wedstrijden meer rijdt? Het is geen schande om even een pauze te nemen om uit te zoeken wat je precies wil. 

Probeer je hersenen soms 'uit te schakelen'

Sommige ruiters luisteren graag naar muziek als ze hun paard vlak werden. Dat kleine beetje afleiding weerhoudt hen ervan om te veel na te denken en stelt hen in staat om meer op gevoel te rijden. Het overwinnen van je neiging om te veel na te denken gaat grotendeels over het vinden van manieren om je hersenen af te leiden, zodat je lichaam het kan overnemen.

Besef dat niet elke ronde perfect kan zijn

Paardensport is frustrerend. De ene dag heb je het gevoel dat je aan de top van de wereld staat, terwijl je de volgende dag misschien moeite hebt om de meest eenvoudige taken correct uit te voeren. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je niet te veel op de negatieve kanten te richten.

Overdenken is niet altijd slecht

"Overdenkers" hebben de neiging om uitstekende probleemoplossende vaardigheden te bezitten. We zijn ook heel goed in analyseren en strategieën uitzetten. Wanneer we deze eigenschap onder controle krijgen en positief gebruiken, kan overdenken een waardevol en nuttig instrument worden om te bezitten, dat ons helpt onze doelen te bereiken.