5 manieren om je paard te beschermen tegen de zon

5 manieren om je paard te beschermen tegen de zon

Het zonnigere seizoen is in aantocht en hoezeer we ook houden van de zingende vogels en de warme zon op onze rug, het is heel belangrijk om onze geliefde paarden te beschermen tegen de zonnestralen! Want niet alleen wij kunnen verbranden in de zon, maar ook de paarden. Om helemaal voorbereid te zijn op de komende zonnige buitenritten, hebben we een aantal tips en tricks voor je op een rijtje gezet om je optimaal paard te beschermen tegen de zon. 


Gebruik zonnecrème 

Breng zonnebrandcrème aan op alle witte of roze aftekeningen op je paard. Gebruik een hoge SPF zonnebrandcrème en vergeet niet dat je het regelmatig moet aanbrengen voor een volledige dekking. Veel van de zonnebrandcrèmes voor kinderen zijn veilig voor paarden en hebben meestal een hoge SPF.

Vacht bescherming 

Een spray gebruiken om je paard te beschermen tegen insecten is een absolute must. Overweeg het gebruik van vliegensprays of vacht conditioners die UV-beschermende middelen bevatten en spay ze op een regelmatige basis. Pas op voor het gebruik van vaseline op het paard wanneer de zonnestralen hard aankomen. Dit kan leiden tot extra gevaar voor verbranding door de zon.

Zoek de schaduw op 

Probeer de tijd dat je paard in de zon staat nauw te beheren en zorg ervoor dat er plaatsen in de schaduw beschikbaar zijn. Om ze volledig te beschermen tegen de zon en insecten, kun je overwegen om een zonwerende vliegendeken en een gezichtsmasker met UV-bescherming te gebruiken voor de ultieme bescherming tegen de felle zon. 

Behandel de verbrande plekken meteen  

Als je paard toch verbrand geraakt wil je deze meteen behandelen! Smeer een verzachtende zalf met bijvoorbeeld aloë erin. Doe vervolgens een dikke laag zonnebrandcrème over de zalf om verdere verwonding van de verbrande plek tot een minimum te beperken.

Last but not least 

Zorg ervoor dat je paard toegang heeft tot veel vers water, want hydratatie helpt de beschadigde huid te genezen. Als je paard zonnebrand oploopt en geen van bovenstaande maatregelen kan de wonde behandelen, neem dan contact op met je dierenarts voor verdere medische hulp!

Paarden hebben het zonlicht nodig, maar wel in de juiste hoeveelheid. Preventie is de beste en gezondste manier om met zonneschade om te gaan!


Bron: Equlifestyle 
Photo by Elijah Hail on Unsplash