43% van de hippische ondernemers geraakt niet uit kosten

43% van de hippische ondernemers geraakt niet uit kosten

Je eigen bedrijf starten in de paardenwereld, dat is zeker en vast een goed idee! Maar - net als bij alle andere sectoren - zijn er regels die je moet volgen.  Uit cijfers van de FRNS blijkt dat 43% van de hippische ondernemers onder de kostprijs werkt. Het is dan ook een belangrijke regel..."Betaal niet de hobby van je klant."

Uit de studie blijkt echter dat er wel succesvolle voorbeelden zijn. Het succes van de meeste hippische ondernemers is wanneer ze zich weten te onderscheiden van de anderen. In andere woorden, wanneer ze zich gaan specialiseren of een heel specifieke markt aanspreken. Zodra je expert wordt in je vakgebied (binnen de sector) bestrijd je de ondernmersarmoede van onze industrie. 

De FNRS haar cijfers zijn echter wel een wake-up call die aantonen dat veel hippische ondernemers te weinig begeleiding krijgen en/of vragen. "De instap van de meeste ondernemers is vaak een doorstroom van de hobby naar een professionele loopbaan."

Blijkt eveneens dat de markt, in vergelijking met andere sectoren, nog te amateuristisch wordt gestuurd. Net als bij andere sectoren zijn vakkennis, netwerken en ook begeleiding noodzakelijk. Daar wordt nog te weinig op ingezet vanuit verschillende gesubsidieerde instanties.