95-jarige Russische recordhoudster terug in het zadel

95-jarige Russische recordhoudster terug in het zadel

Op 7 maart, tijdens een heldere lente dag was de Grand International Equestrian Club “PRADAR” (Moscow) getuige van een uniek moment. De 95-jarige voormalige Russische top amazone Nina Gromova, zat terug op een paard.

Nina Gromova is een gerenomeerde ruiter en recordhouder binnen de Sovjet resultaten.

Ze staat bekend om het rijden van hetzelfde paard -Dida (Blasius x Dideldimdei)- in zowel de springsport, als de eventing, steeple-chase en dressuur. Zowel in eventing als in de springsport was Nina de nationale kampioene en in de 4 en 6km steeple chase raceten ze naar 2 nationale records, waarvan 1 nog steeds niet verslaan is.


Ondanks deze prestaties was hun grootste succes toch in de dressuursport, waar ze meereden op Olympisch Niveau. Ondanks haar bloeiende carrière, besloot Nina toch vrij vroeg te stoppen met competities. Haar focus lag namelijk op jureren en meewerken op internationale competities als lid van het FEI Dressuur Comité samen met Horst Niemack (GER) en Gustaf Nyblaeus (SWE).

Later werd ze coach in Belarus, Lithuania waar ze nooit weigerde leerlingen te helpen en hun problemen op te lossen. Nina bleef echter wel rijden tot een val in de jaren 90 en een gebroken heup hier een stokje voor staken.


Dit jaar vierde Nina Gromova haar 95ste verjaardag en ze wist iedereen te verassen met een gala-comback, die nogmaals benadrukt dat er geen maximum leeftijd staat op paardrijden. Speciaal voor dit evenement zorgde GIEC “PRADAR” voor een 15-jarige merrie Moulin Rouge.Eens in het zadel demonstreerde Nina Gromova direct een perfecte houding en nam ze de teugels in de hand op de ouderwetse 3-1 manier.


Nina was verrast door het comfort van de nieuwe zadels en vertelde iedereen in de arena, terwijl ze rondstapte, dat vroeger de zadel uit beton leken gemaakt te zijn. Iedereen kijk vol verwonding toe hoe Nina netjes de piste rondreed alsof ze nooit was afgestapt. Nina glunderde en wist iedereen een lach op het gezicht te toveren. Nina is niet enkel recordhoudster, maar toonde nu ook nog eens aan de hele wereld dat niets onmogelijk is voor ruiters die gepassioneerd zijn door de sport.











Source :

press release