De Vos geeft toe: "Toekomst van WEG onzeker"

De Vos geeft toe: "Toekomst van WEG onzeker"
De World Equestrian Games zoals we ze voorbije september nog zagen in North Carolina, zullen misschien voorgoed veranderen of zelfs verdwijnen. Dat is niet echt verrassend, aangezien het grootse evenement nogal wat moeilijkheden kent op vlak van evenementlocatie en ook van de FEI zelf kwamen deze week enkele signalen. FEI-voorzitter Ingmar de Vos: "We moeten het aandurven om kritisch naar de toekomst van onze Wereldkampioenschappen te kijken en ons afvragen of de WEG nog steeds het beste format is."

De Vos heeft hieromtrent aan het einde van de WEG ook al opmerkingen laten vallen. Een alternatief is een terugkeer naar het pre-1990 format waarin elke hippische discipline zijn eigen wereldkampioenschap had.

"We blijven multidisciplinaire evenementen promoten, maar we moeten ons afvragen of het nog realistisch is om een model aan te houden dat alle disciplines in één evenement integreert", zei de Vos verder. "Als we succesvol willen zijn, moeten we een model vinden dat sportiviteit combineert met het aantrekken van diverse organisatoren in plaats van één organisator voor de WEG te vinden én te motiveren."

Er is alvast geen wachtrij van potentiële organisatoren voor de eventuele volgende editie van 2022. De WEG van 2018 moesten zelfs 'gered' worden nadat de originele locatie in Canada zich terugtrok wegen financiële problemen. Het Tryon International Equestrian Center kwam slechts twee jaar vooraf in het spel. En dit was niet de eerste keer dat zo'n situatie zich voordeed: in 1998 nam Rome het over van Ierland, en Den Haag organiseerde de WEG van 1994 in plaats van Parijs.

Er werden geen officiële financiële cijfers bekend gemaakt na Tryon, maar managing partner Mark Bellissimo schatte een verlies van 1,3 miljoen euro ten opzichte van de 26,2 miljoen aan organisatiekosten.