Volgens de Times gaat de Spelen niet door, minister ontkent

Volgens de Times gaat de Spelen niet door, minister ontkent


Met de dag wordt het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio, zaterdag over precies een half jaar, scherper in twijfel getrokken. Volgens de Britse kwaliteitskrant The Times is er in gastland Japan zelfs al een besluit genomen: het gaat niet door.


"De Japanse regering heeft achter gesloten deuren de conclusie getrokken dat de Olympische Spelen in Tokio vanwege het coronavirus afgelast moeten worden", aldus een niet bij naam genoemd lid van de Japanse regeringscoalitie tegen The Times.

Vorige week vrijdag uitte Taro Kono, de minister van bestuurlijke en regelgevende hervormingen in Japan, zijn twijfels. Hij was daarmee de eerste hoge ambtenaar in Japan die z'n twijfels uitsprak.

Maar het IOC wijkt niet van zijn koers af. "Op dit moment hebben we geen reden om te geloven dat de Spelen van Tokio niet op 23 juli geopend zullen worden in het Olympisch Stadion", zei IOC-voorzitter Thomas Bach tegen het Japanse persbureau Kyodo News. "Daarom hebben we ook geen plan-B. We zijn vastbesloten om deze Spelen veilig en succesvol te maken."

Een woordvoerder van de regering heeft het bericht dat de Spelen afgelast gaan worden, inmiddels ontkend. "Er is geen waarheid in het bericht over de mogelijke afgelasting van de Olympische Spelen." De Japanse premier Yoshihide Suga wilde niet reageren, maar zei in het Japanse parlement vrijdag dat hij samen met de stad Tokio en het Japans Olympisch Comité werkt om de Spelen op de geplande aanvangsdatum van 23 juli te organiseren.

Ondertussen verstomt de oproep tot uitstel of afstel niet. Donderdag voegde de burgemeester van Osaka zich daar bij. Hij stelde dat de Spelen in Tokio pas over vier jaar moeten plaatshebben. En dat de Spelen van Parijs dan niet in 2024, maar in 2028 gehouden moeten worden. "Japan zou hierover gesprekken moeten voeren met het IOC."

Japan is minder zwaar getroffen door de pandemie dan veel andere landen, maar recent nam het aantal gevallen toe. Het land heeft de grenzen gesloten voor buitenlanders die er niet wonen en de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en de grote steden. Opiniepeilingen wezen al eerder uit dat tachtig procent van de Japanners tegen het houden van de Olympische Spelen komende zomer is.


Bron: NOS