Twee springkampioenen op vrijdag tijdens KNHS Hippiade

Twee springkampioenen op vrijdag tijdens KNHS Hippiade

Een zeer geslaagde vierde Hippiade dag met maar liefst zeven gehuldigde kampioenen. In het springen was het nog even spannend, maar werden er uiteindelijk twee overduidelijke kampioenen gehuldigd in de rubrieken 1.10 en 1.20 meter. In de Amaliahal was het een feestje bij de prijsuitreikingen. Maar liefst vijf kampioenen hebben een gouden plak in ontvangst mogen nemen, waarbij één voltigevereniging boven iedereen uitsteeg.

Twee keer nul in de 1.10m voor reserve-amazone Marcella Berends en haar pony Aldancer

Het 1.10m springen voor pony’s in de categorie D/E was deze vrijdag het eerste springonderdeel. De rubriek, die twee manches kende en vaak beslist wordt in de barrage had na de 2e manche direct een duidelijke kampioen. Marcella Berends had het ‘geheel in eigen hand’ zoals ze dat zeggen. Als laatste deelneemster hoefde ze alleen maar foutloos te blijven voor de titel. En de 17-jarige Drentse hield het hoofd koel en deed samen met haar voorzichtig springende Italiëtte du Vlist precies dat! Zo kende deze rubriek geen barrage, maar de ontknoping was daardoor niet minder spannend.

Marcella Berends lijkt zelf nog wel een beetje verbaasd nadat ze de ring uitkomt na de prijsuitreiking. “Ik had me in eerste instantie niet geselecteerd na de Drentse kampioenschappen in Exloo, maar werd later gebeld dat ik toch mee mocht doen hier.” Ze legt uit dat haar merrie aan één oog blind is en tijdens de regiokampioenschappen wat last had van de laaghangende zon. Hoewel deze vrijdag ook prachtig zonnig begon had haar E-pony merrie nergens last van. De eerste manche was behoorlijk selectief en Marcella startte bij de laatste deelnemers. “Bij de D-pony’s zag ik dat er echt veel fouten gemaakt werden op het overbouwde water, maar omdat ik wist dat ‘Ita’ dat wel springt ging ik vol vertrouwen van start.” Bij de E-pony’s was het gek genoeg niet het water de scherprechter, maar de driesprong zorgde wel met enige regelmaat voor het probleem. Ook daar kwam Marcella geen moment in de problemen.

De beste 20 combinaties mochten van start in de tweede manche. Dat was iedereen die 12 strafpunten of minder had. Heel lang leek het erop dat het een barrage van alle vierfouters zou gaan worden en dat waren er acht toen Marcella de ring in kwam en het keurig en koel afmaakte. Een mooie afsluiting van de ponytijd voor de combinatie. “Ik vind het voor Ita zo genoeg geweest, we gaan met haar een veulentje fokken en ik ga verder bij de paarden.”

Meer lezen

Uitslagen Springen Pony’s 1.10m cat. D/E sponsored by Horseware

  1. Marcella Berends (Emmer-Compascuum, Drenthe) - Italiëtte Du Vlist, 0 (64.15)
  2. Babette Hanse (Dronten, Flevoland) - Special Eslhofs Esmee, 4 (63.99)
  3. Senna Beckers (Baexem, Limburg) - Lucy, 4 (69.21)