Pilot jeugdrubrieken en Flex wedstrijden opgestart

Pilot jeugdrubrieken en Flex wedstrijden opgestart

Op 5 juli kwam het springforum voor de derde keer in 2021 bijeen. De belangrijkste onderwerpen tijdens dit overleg worden hieronder kort toegelicht.

Door de coronamaatregelen die van toepassing waren tot 26 juni jl. hebben we de start van de pilot Flex wedstrijden in het springen moeten uitstellen. Om die reden is in overleg met het springforum besloten om de einddatum van de pilot Flex wedstrijden op te schuiven naar 30 november.

Flex wedstrijden zijn wedstrijden die verreden worden onder de vlag van de KNHS waarin we de ruiter meer vrijheid willen geven in regelgeving. Zo mag de ruiter voor deze wedstrijden zelf kiezen in welke klasse wordt gestart. De start op een Flex wedstrijd telt niet mee voor het promotiesysteem, er kunnen dus geen winstpunten worden behaald. Het is wel een wedstrijd met een klassement en er worden prijzen uitgereikt. De ruiter heeft hiermee de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen op een gewenst niveau en mee te rijden voor de prijzen.

Een overzicht van alle Flex springwedstrijden is te vinden op de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je onder de discipline springen ‘flex’ invoert in de zoekbalk krijg je alle Flex springwedstrijden in Nederland te zien.

Flexwedstrijd organiseren

Wil je als wedstrijdorganisatie een Flex wedstrijd organiseren? Klik hier voor de mogelijkheden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de pilot Flex wedstrijden in het springen? Klik dan hier voor uitgebreide informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Leeftijdsgericht sportaanbod (jeugdrubrieken)

In 2020 is een start gemaakt met pilot jeugdrubrieken in het springen. Door de coronamaatregelen is deze pilot in het najaar stilgelegd, omdat er geen wedstrijdsport meer mogelijk was. Nu de sport sinds 26 juni weer open is betekent dat ook dat de pilot jeugdrubrieken weer wordt opgestart.

Hiervoor zijn we nog opzoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan de pilot. Als je een springwedstrijd voor pony’s en of pony’s en paarden organiseert en het betreft geen selectiewedstrijd, kring- en/of regiokampioenschap dan is het mogelijk om deel te nemen aan de pilot jeugdrubrieken in het springen. Hiervoor kun je contact opnemen met de afdeling Wedstrijden door een mail te sturen naar wedstrijden@knhs.nl.

Wijzigingsvoorstellen 2022

Tijdens de vergadering zijn, door de eerder vastgestelde werkgroep, de wijzigingsvoorstellen voor 2022 voorgelegd aan het springforum. Hieronder in het kort de onderwerpen die als wijzigingsvoorstel zijn besproken:

  • Het aanpassen van de klasse-aanduidingen naar hoogtes
  • Het verlagen van de instapklasse
  • Het toevoegen van tussenhoogtes (1.05m, 1.10m, 1.15m, 1.25m)
  • Het toevoegen van een extra klasse 1.45m
  • Het afschaffen van de toegestane tijd bij rijstijlparcoursen
  • Het vereenvoudigen van de parcoursen t/m 0.70 cm

De werkgroep gaat nu verder met het uitwerken van de wijzigingsvoorstellen die in de vergadering van september ter advies zullen worden voorgelegd aan het forum.

bron: KNHS.nl