Tani Joosten en Sabine Alders regeren op KNHS Indoor Kampioenschappen

Tani Joosten en Sabine Alders regeren op KNHS Indoor Kampioenschappen

Het laatste weekend van de KNHS Indoorkampioenschappen 2019 is ingegaan. Vrijdag 29 maart is Julia Swart gehuldigd als kampioene van het B-springen. Zaterdag 30 maart staat het kampioenschap L. M. Z en ZZ springen voor de paarden op het programma.





Tani Joosten laatste (ZZ) kampioene van de KNHS Indoorkampioenschappen 2019
Net als in de klasse Z wisten in het ZZ vier combinaties zich te plaatsen voor de barrage, die daarmee de vijf weekenden van de KNHS Indoorkampioenschappen afsloot. Het Wilhelmus klonk voor de kampioene Tani Joosten, die als eerste startte, Michel Priemis en Steven Veldhuis, die wel de snelste tijd op de klok zette.

Tani Joosten (19) uit Zevenaar had vandaag twee ijzers in het vuur. In de klasse Z lukte het niet om de barrage te bereiken, maar in de klasse ZZ was ze oppermachtig met de tienjarige Elégance de Pessel (v.Diarado). Ze pakte haar eerste KNHS-titel in haar al succesvolle loopbaan bij de pony’s en junioren. “Ik had een plan van tevoren en dat ging precies zo als ik wilde. Dan maar hopen dat het goed genoeg is”, lacht Tani Joosten. “Elégance is in vorm, ze sprong alle wedstrijden afgelopen weken al heel erg goed. Vandaag pakte het ook heel erg goed uit. Ik zag mijn afstand naar de laatste hindernis en dacht gewoon vol er naar toe.”

“Ik rijd Elégance nu anderhalf jaar voor Bep Arts uit Elst, die haar ook zelf gefokt heeft. Toen ik haar kreeg liep ze net Z. We zijn in het L begonnen en snel doorgegroeid naar dit niveau. Ik heb ook al 1.40m gestart. Ik wil volgend jaar Young Riders met haar gaan rijden. Het NK in Mierlo bij de Young Riders komt voor ons nog net te vroeg. Ik heb nu drie goede wedstrijdpaarden. Ik zit nog op school en het plan is om verder te studeren. Het is verstandig om naast te paarden iets anders te doen, raden ze me aan. Ik zit nu op de Young Talent Academie in Nijmegen, dat is MBO-niveau Marketing & Communicaty en ik wil door naar het HBO. Deze titel voelt heel goed. Dat mag wel vaker.”

De top is volgens Tani nog niet bereikt. “Elégance de Pessel heeft heel veel vermogen gecreëerd de laatste tijd en ik denk dat ze echt nog wel hoger kan dan dit. Daar trainen we ook naar toe. Met dit paard train ik bij Angelie Tap en met mijn eigen paard Carioca de Riverland krijg ik begeleiding van Jurgen Stenfert.”
In de barrage werd het spring- en het galoppeervermogen van de paarden aangesproken. Ook nummer 2 Hamanta B (v. Dakar VDL) raakte het hele kampioenschap geen balk en toonde naast veel inzet een hele mooie beentechniek. Dankzij het fijne rijden van haar ruiter Michel Priemis mocht de schimmelmerrie met het zilver terug naar stal.

Routinier Steven Veldhuis ging er als laatste in de barrage echt voor met de delicate merrie Famariloma (v. Azteca VDL). De route was dezelfde als die van Tani Joosten, de tijd was twee seconden sneller, maar de voorlaatste bovenste balk viel naar beneden. Het brons was hun deel.
Liz Theelen en Gada moesten al vroeg in hun barrageparcours een springfout incasseren waardoor ze vierde werden. Op de vijfde plaats eindigde de jongste deelneemster, Senna Everse met de KWPN-goedgekeurde Everto.

Z-titel maakt plaatje compleet voor Sabine Alders
Met slechts vier combinaties in de barrage van de klasse Z had kampioene Sabine Alders uit het Belgische Minderhout maar één strategie. “Alles of niets”, lacht Sabine voorafgaand aan de prijsuitreiking. De 24-jarige amateur was met haar merrie Dorita (v. Namelus R) veruit de snelste en foutloos in de barrage. Dat laatste lukte Jasper Bulthuis ook met de fijn springende Gucci Flamingo, maar de tijd bracht hem het zilver. Renate Beuving deed als laatste een poging om Sabine Alders van de titel af te houden, maar een springfout van Horsinaa (v. Indoctro) was goed voor brons.

“Dit was nog enige dat miste in het plaatje”, vertelt Sabine Alders, kijkend naar de gouden medaille. “Ik was al twee keer Brabants kampioen en gewonnen op Indoor Brabant. Dit is leuk.” Alders woont onder Breda net over de grens in Minderhout en koos er toch voor om in Nederland bij de KNHS te rijden. “In Nederland zijn mooiere wedstrijden. Ik heb ook wel LRV gereden, maar daar ben ik mee gestopt. Dat werd te veel.” Net als voor de Nederlandse wedstrijden koos Sabine ook voor een Nederlands paard, de elfjarige merrie Dorita van de hengst Namelus R. “Ik ben blij met mijn paardje. Het is mijn enige paard. Ik rijd haar vanaf haar derde jaar en heb nooit een ander paard gehad. Ik heb geluk gehad met haar”, vertelt Alders die weliswaar in België woont maar de Nederlandse nationaliteit heeft. “Ze doet altijd heel erg haar best en heel voorzichtig. Het wordt nog een lange reis terug naar huis, maar zeker de moeite waard. Paardensport is voor mij puur hobby.”

In de eerste manche van de klasse Z traden 48 combinaties aan. De helft kwam terug voor de tweede met uiteindelijk slechts vier in de barrage, waarin op het scherpst werd gestreden.