Martin Fuchs: "Ik heb beseft dat ik niet elke week op concours moet zijn"

Martin Fuchs: "Ik heb beseft dat ik niet elke week op concours moet zijn"


Na te hebben gezegevierd in de Grote Prijs op het CHI Genève in december 2019, is de huidige nummer drie van de wereldranglijst, Martin Fuchs, de Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender, helemaal klaar om naar Den Bosch af te zakken voor de Dutch Masters. Martin sprak met de Rolex Grand Slam over zijn plannen voor 2021, met welke paarden hij in 2021 graag aan de start wil verschijnen en wat zijn verwachtingen zijn voor The Dutch Masters.


Wat zijn je plannen voor 2021 en wat hoop je te bereiken?

Wel, het grootste doel voor 2021 is natuurlijk de Olympische Spelen in Tokio. Dat is mijn nummer één doel, ik droom ervan om een medaille te halen op de Olympische Spelen. Een ander belangrijk doel voor mij is de Rolex Grand Slam, vooral voor mij, want ik ben momenteel de Live Contender voor de Rolex Grand Slam of Show Jumping. 


Met welke paarden heb je het meeste zin om dit jaar mee te doen?

Ik kijk er echt naar uit om mee te doen met mijn nummer één paard, Clooney, hij is nog steeds mijn hoofdpaard, maar ik heb ook nog een paar andere hele leuke paarden. Ik heb mijn negenjarige Leone Jei naar 5*-niveau gebracht in Wellington, wat heel spannend is, wat betekent dat hij dit jaar enkele FEI Nations Cups zal springen. Mijn hengst Chaplin is momenteel nog aan het dekken, en voor het eerst in zijn carrière hebben we hem naar Team Nijhof gestuurd om te fokken, maar hij komt binnenkort terug naar Zwitserland, zodat ik hem mee kan nemen naar een aantal wedstrijden. Dan heb ik nog Sinner, met wie ik de wereldbeker in Londen heb gewonnen en die zeker enkele 5*-wedstrijden zal doen. Ik heb ook twee of drie jongere paarden, die ik graag wil rijden in 2*-wedstrijden, als ik niet deelneem aan 5*-wedstrijden.


Wat heb je het afgelopen jaar geleerd (over jezelf en in het algemeen), en welke positieve dingen neem je mee?

Ik heb geleerd dat ik gelukkig kan zijn en van andere dingen kan genieten, in plaats van alleen van paarden, dat ik niet elke week op concours hoef te zijn. Ik vond het leuk om tijd door te brengen met vrienden en familie, natuurlijk heb ik dat al eerder gedaan, maar meestal gebeurde dat op de weg. Ik vond het fijn om wat vrije tijd te hebben en niet constant te hoeven reizen.


Je won de Rolex Grand Prix op CHI Genève in 2019, waardoor je de Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender bent. Geeft dit je extra motivatie om de Rolex Grand Prix te winnen tijdens The Dutch Masters dit jaar?

De Live Contender zijn van de Rolex Grand Slam of Show Jumping is erg spannend. Ik probeer het te zien als elk ander concours, want elke keer als ik Clooney meeneem naar de grote rubrieken, probeer ik te winnen, en bij elke Major waar ik naartoe ga, probeer ik altijd op de top van mijn kunnen te zijn. Dus ik probeer het te benaderen als elke andere wedstrijd, hoewel ik er af en toe wel aan denk dat het een grote prestatie zou kunnen zijn om twee keer op rij te winnen.


Hoe positief denk je dat de Rolex Grand Slam is geweest voor de springsport?

Ik denk dat de Rolex Grand Slam heel belangrijk is geweest voor de springsport, je kunt echt zien dat alle topruiters hun toppaard rond deze wedstrijden plannen. We hebben natuurlijk de vier Majors verspreid over het seizoen, waardoor ruiters echt hun beste paarden mee kunnen nemen. Iedereen die al eens heeft meegedaan aan een van de Majors, kan zien dat het niveau van de sport dat een Major met zich meebrengt ongeëvenaard is.



Bron: Rolex Grand Slam