Madrid in Motion met Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager grijpen zege in bloedstollende ontknoping Global Champions League Super Cup

Madrid in Motion met Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager grijpen zege in bloedstollende ontknoping Global Champions League Super Cup
De eerste ronde van de Longines Global Champions League Super Cup is er één van vallen en opstaan. Net als gisteren voor de Super Grand Prix blijkt er opnieuw een behoorlijk pittig parcours te zijn opgesteld waar de ruiters stuk voor stuk hun tanden op vast kunnen bijten. Het regent opnieuw veel strafpunten en er worden fouten gemaakt van combinaties waarvan het niet verwacht wordt. Zo worden de London Knights uitgeschakeld na een totaal onverwachte weigering van Ben Maher en Explosion, valt het doek voor de Montreal Diamonds door een val van Jos Verlooy in de gelukkig 'droge' waterbak en kwalificeren zich zo slechts 4 teams voor de super finale.

Het gaat in de finale nog tussen Valkenswaard United, Madrid in Motion, Paris Panthers en de Scandinavian Vikings.

Tekst gaat verder onder de Quick Results!

Quick Results:





  1. Madrid in Motion - 11 strafpunten

  2. Valkenswaard United - 17 strafpunten

  3. Paris Panthers - 26 strafpunten






Een korte samenvatting van de eerste ronde waar we veel zien gebeuren. Zo zien we een van de eerste ruiters in het veld Jos Verlooy met de tienjarige BWP-er Igor (v. Emerald) een duikeling maken op de laatste hindernis. Tot aan die laatste sprong leek de combinatie in bloedvorm en werd er fantastisch gesprongen. Igor weigerde echter de laatste sprong te springen en kwam tot stilstand waardoor Verlooy over de hals van zijn paard werd gelanceerd. Hij belande in de gelukkig 'droge' waterbak en kon direct zelf weer opstaan om zijn paard te vangen. Door zijn val werden de Montreal Diamonds verder uitgeschakeld en hoefde Harrie Smolders zijn ronde niet meer te rijden met Don VHP Z. Axel Verlooy gaf een korte reactie na afloop van de rit van Jos: "Het paard liep fantastisch tot die laatste sprong. Het ging van Hero naar Zero. Het is helaas geen fijn einde van het seizoen", aldus Verlooy.

Dan is het de beurt aan de London Knights die een zeer constant seizoen hebben laten zien het afgelopen jaar. Olivier Philippaerts heeft zijn mooie H&M Legend of Love (v. Landzauber) mooi aan het lopen. Hij komt echter na de val van Verlooy in de ring en de familie Philippaerts staat dan ook gespannen toe te kijken in de Kiss & Cry. Ze beginnen aan een sterke ronde en blijven voor de sprongen vechten. Helaas gaat het dan fout op de triple en ook nog op de voorlaatste sprong waardoor ze met 8 strafpunten het veld moeten verlaten. Helaas voor hen wordt ook hun team uitgesloten wanneer de volgende ruiter Ben Maher en zijn Explosion W (v. Chacco Blue) een onverwachte weigering krijgen op de muur. Ook gisteren bleek deze muur voor diverse combinaties een obstakel en ook vandaag lukt het Maher niet om Explosion erover te sturen. Voor de London Knights valt dan tevens het doek en hoeft Martin Fuchs niet meer aan de start te komen.

Slechts drie combinaties weten foutloos te blijven in de eerste ronde dat zijn voor Valkenswaard United Marcus Ehning en Comme IL Faut (v. Cornet Obolensky) en Bertram Allen met Nicola Philippaert's voormalige Harley van de Bisschop (v. Dulf van den Bisschop). Voor het team Madrid in Motion weten Maikel van der Vleuten en Verdi TN (v. Quidam de Revel) een foutloze ronde te noteren.

Tweede ronde:


Leopold van Asten is voor de Scandinavian Vikings de eerste combinatie die in de ring verschijnt voor de tweede ronde. Met zijn VDL Groep Miss Untouchable begint hij aan een gewaagde tweede ronde en ze laten een fantastische ronde zien. Er worden geen fouten gemaakt, de nodige risico's worden genomen en de snelheid zit er flink in. Toch krijgen ze een strafpunt voor tijd met 64.03 seconden. Of die tijdsfout zal blijven staan is nog even afwachten wat de rest van het veld gaat doen.

Gregory Wathelet en MJT Nevados S zetten hun tweede ronde in voor de Paris Panthers. Ze beginnen sterk en ondanks dat de vermoeidheid iets toe lijkt te slaan wordt er geweldig gesprongen. Ze krijgen helaas 4 strafpunten tegen op de dubbelsprong maar zijn de eerste combinatie die binnen de tijd weet te finishen met 62.59 seconden.

Voor Valkenswaard United zien we Marcus Ehning in de ring verschijnen met de machtige Comme IL Faut. Het tweetal begint aan een gewaagde ronde en er worden alleen punten verlopen op de triple waar de B combinatie een balk wordt aangeraakt. Met slechts 4 strafpunten en op exact de toegestane tijd van 64 seconden blijft het spannend in deze ontknoping van de GCl. Zijn teamgenoot Bertram Allen weet Harley van de Bisschop foutloos rond te sturen. Hij neemt de risico's door in diverse bochten toch wat af te snijden en finisht ruim binnen de tijd. Alle ogen zijn dan gericht op Alberto Zorzi en Contango 3 (v. Catoki) die 4 strafpunten oplopen in de dubbelsprong en een tijdsfout mee pakken op het laatst. 16 strafpunten in totaal voor Valkenswaard United. Met nog 1 team te gaan wordt het voor hun nu afwachten of ze de trofee gaan winnen.

Madrid in Motion trapt in deze tweede ronde af met Marc Houtzager en Sterrehof's Calimero. En wat een fenomenale ronde laten zij hier zien. Ze nemen hun tijd en hij kiest duidelijk voor een foutloze ronde. De vuist gaat de lucht in als hij over de finish rijdt met slechts 1 strafpunt voor tijd.

Opnieuw blijft het hout liggen voor Maikel van der Vleuten en Verdi TN. Het publiek houdt haar adem in in deze bloedstollende ontknoping. Gaat Madrid in Motion het dan doen? Slechts 1 strafpunt voor tijd ook voor Maikel en Verdi met nog 1 ruiter te gaan voor het team.

Iedereen kijkt gespannen toe als Eduardo Alvarez Aznar zijn Rokfeller de Pleville Bois Margot (v. l'Arc de Triomphe) de ring binnen stuurt. Hij gaat rustig en geconcentreerd van start maar versnelt al snel na de dubbelsprong. Ze weten tot die laatste hindernis hun fantastische ritme vast te houden en ook met 1 strafpunt voor tijd pakken ze hier de titel! Wat een geweldige ontknoping.

Het is Madrid in Motion die met 11 strafpunten de zege pakt hier in deze allereerste Super Cup. Het team liet een duidelijk gejuich horen na Alvarez Aznar foutloos door de finish reed als laatste ruiter. Eric van der Vleuten als teammanager vertelt "Ik kon niet meer kijken, wat een spanning. Het is fantastische sport en niet meer van deze wereld. Ik denk dat Verdi TN misschien wel één van de beste paarden ter wereld is op het moment. Hij is nog maar negen jaar en heeft al negen wereldwijde top prestaties neer weten te zetten, dat is gewoon fantastisch!"

Marc Houtzager voegt toe, "Calimero deed het super in de tweede ronde. Hij voelde goed aan en het is een ongelooflijk gevoel om hier te winnen. Mijn teamgenoten reden ook super".

Eduardo Alvarez Aznar, "Ik dacht niet aan het geld toen ik begon met mijn ronde, mijn focus lag op het springen van een foutloze ronde. Ik voelde een behoorlijke druk na de twee goede ronden van mijn teamgenoten".

Maikel van der Vleuten, "Het is geweldig en voor mij een hele belangrijke overwinning. De paarden sprongen super het was een super wedstrijd".

De tweede plaats is er dan voor Valkenswaard United die met 17 strafpunten eindigen. De Paris Panthers met Gregory Wathelet en MJT Nevados S worden derde met 26 strafpunten en de Scandinavian Viking worden vierde met 27 strafpunten.

Resultaten